kino pavasaris

Na festivalu u Vilniusu nagrađene hrvatske debitantice

07.04.2017 u 21:03

Bionic
Reading

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Vilniusu Mia Petričević nagrađena je kao najbolja glumica, a na istom festivalu nagrađen je i kratkometražni igrani film 'Po čovika' Kristine Kumrić, koji je dobio posebno priznanje

Miji Petričević, inače arhitektici, nastup u prvijencu Hane Jušić bio je prvo glumačko iskustvo, na koji ju je redateljica nagovorila nakon slučajnog susreta. I dobro da ju je nagovorila, jer je Mija na Međunarodnom filmskom festivalu u Vilniusu Kino Pavasaris osvojila nagradu za najbolju glumicu.

'Jako sam željela da Mia glumi Marijanu jer tako sjajno utjelovljuje taj lik. Ona je osnova ovog filma', izjavila je redateljica Hana Jušić prilikom primanja nagrade u Vilniusu, kako prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Osim nagrade u Vilniusu, za istu je ulogu Mija Petričević nedavno primila posebno priznanje na 21. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.

Posebno priznanje na festivalu u Litvi osvojilo je još jedno hrvatsko debitantsko djelo, film 'Po čovika' Kristine Kumrić, nastao u sklopu Nacionalnog projekta 'Jedna slika' iz Domovinskog rata koji su 2013. pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja RH.