MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Na 51. PIF-u nagradu Milan Čečuk osvojila predstava 'Vanja' ruskog kazališta

21.09.2018 u 21:40

Bionic
Reading

Međunarodni festival kazališta lutaka 51. PIF, održan u Zagrebu od 15. do 21. rujna, kako je rečeno u petak na svečanom zatvaranju, osvjedočio je vjeru u lutku i ukazao na nužnost prihvaćanja različitosti, a glavna nagrada Milan Čečuk dodijeljena je predstavi 'Vanja' ruskog kazališta Karlson Haus iz Sankt Peterburga

Festival čiji je cilj prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama, te ukazati na pomicanje i širenje granica lutkarstva, 51. PIF prikazao je ukupno 16 predstava iz gotovo jednako toliko zemalja.

'51. PIF osvjedočio je vjeru u lutku kroz raznovrsnost umjetničkih tehnika, od klasičnog ginjola, preko marionete do animacije predmeta i prostora. Predstave su pokazale svojim porukama potrebu tolerancije i prihvaćanja različitosti, nužne u našem vremenu', rečeno je u petak na svečanom zatvaranju festivala i proglašenju pobjednika.

Međunarodni stručni žiri u sastavu Antonija Bogner- Šaban (Hrvatska) kao predsjednica, te kao članovi Nina Malikova (Češka) i Edvard Edi Majaron (Slovenija), posebno je primijetio utjecaj Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na poštovanje lutke kao dijela kazališne umjetnosti, 'što ona nedvojbeno zaslužuje'.

Glavna nagrada Milan Čečuk dodijeljena je predstavi 'Vanja' kazališta Karlson Haus, Sankt Peterburg (Rusija), koja je odnijela i nagradu za režiju Alekseju Leliavskom.

Za likovnu dramaturgiju u predstavi 'Jednostavna priča' Kazališta Lale (Wroclaw, Poljska) nagrađeni su Tomasz Maśląkowski i Antek Maśląkowski, koji su odnijeli i nagradu za glazbu koja nosi dramaturgiju. Predstavi je dodijeljena i Nagrada Tibor Sekelj za najhumaniju poruku.

Natalija Burnos dobila je nagradu za cjeloviti likovni dojam u predstavi 'Kaštanka' izvedenoj u suradnji Gradskog kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, a Sara Lustig nagradu za kreaciju uloge Kaštanke u istoj predstavi.

Ansambl predstave 'Pleti mi, dušo, sevdah' nagrađen je za živo i neposredno izvođenje glazbe koja nosi tematsko značenje predstave u izvedbi Akademije za umjetnost i kulturu Osijek (RH). Deniju Šesniću dodijeljena je nagrada za inventivno osvjetljenje predstave 'Zamrznute pjesme' Gradskog kazališta lutaka Rijeka (RH), a ansambl predstave nagrađen je za preciznu zajedničku animaciju lutaka.

Dimitris Stamou i Demy Papada dobili su nagradu za animaciju lutaka u predstavi 'Ničija zemlja' kazališta lutaka Merlin (Atena - Berlin, Grčka – Njemačka), a ansambl predstave 'Nove avanture razbojnika Hotzenplotza - povratak Hotzenplotza' u izvedbi kazališta lutaka Bobita iz Pečuha, Mađarska, nagrađen je za virtuoznu animaciju ginjola.

Posebna nagrada stručnog žirija za maštovito i dramaturški domišljeno kreiranje predstave najjednostavnijim izražajnim sredstvima dodijeljena je predstavi 'Za jednokratnu uporabu' u izvedbi kazališta Puzzle Theatre iz Montreala u Kanadi.

Nagradu dječjeg žirija, kojeg su činili Andrija Bulović, Emilija Petričević i Leonarda Iva Dozen, dobila je predstava 'Zamrznute pjesme', za preciznu zajedničku animaciju lutaka u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.