ANIMIRANI GUBEC

Muzej seljačkih buna finalist za prestižnu europsku nagradu

09.04.2015 u 14:02

Bionic
Reading

Projekt Muzeja Gubec Teatar odabran je među 12 prestižnih projekata europskih muzeja koji koriste nove tehnologije i sudjeluje na takmičenju za dodjelu nagrada koja će se ove godine održati u Bresci, priopćili su iz Muzeja

Multimedijalni mapping Gubec Teatar finalist je za godišnju nagradu Heritage in Motion zajedno s još 11 projekata koji dolaze iz prestižnih europskih muzeja. Autorica idejnog projekta je muzejska savjetnica Goranka Horjan, koja je koncept izradila za proslavu 440. obljetnice Velike seljačke bune 2013. godine, a realiziran je u suradnji s nekoliko istaknutih multimedijalnih stručnjaka iz Hrvatske među kojima ističemo Ervina Šilića iz tvrtke Novena d.o.o., fantastičnog animatora Goce Vaskova te producenta Gorana Pavičića iz tvrtke PAGO COM d.o.o.

Ovaj multimedijalni projekt je prvi takav u Hrvatskoj. Kombiniranom tehnikom animacije, filmskih sadržaja i svjetlosnih efekata oživio Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, a povijesna tema je na kreativan način povezana s bogatom retorikom umjetničkog djela. Posebna novost u produkciji je „oživljavanje“ pojedinih likova na Spomeniku koji se njime kreću u vrtlogu boje i pokreta, stalno podižući impresiju doživljaja. „Kako je 21. stoljeće vrijeme procvata novih tehnologija pokazali smo kvalitetu novih dimenzija u povezivanju virtualnih rješenja, umjetničkih djela i javne memorije kojima se stvarni povijesni događaj pretvara u multimedijalnu nacionalnu legendu“ ističe G. Horjan koja je upravo dovršila još jedan veliki međunarodni projekt koji povezuje nove tehnologije i muzeje - eCultValue - a financiran je od strane Europske unije s 850.000,00 eura.

Natjecanje Heritage in Motion u suradnji s Europom Nostrom organizira Europska muzejska akademija. Dodjela nagrada će se ove godine održati u Bresci u Italiji 8. svibnja 2015. Ostali finalisti su projekti iz Muzeja grada Osla (Norveška), Breaking the Frame (Engleska), DOMunder (Nizozemska), Zvuci i boje Burse (Turska), Orange Hall animacija i Imaginarium (Nizozemska) Muzej povijesti iz Marseillesa (Francuska), Hoda Produkcija s rock operom (Škotska) Rijksmuseum, Amsterdam (Nizozemska) Aplikacija za muzejski vodič (Island) Ulični stilovi Helsinkija (Finska) i Drugi svjetski rat u 100 predmeta (Nizozemska).