'LOSTURA'

Teleportacija do Norveške? Murter sada ima spomenik koji će vam to omogućavati

09.06.2020 u 11:53

Bionic
Reading

Murter je dobio novi spomenik, 'Losturu' podignutu na plaži Luke, a funkcionirat će kao 'virtualni teleporter' - komunikator s Norveškom, piše Morski.hr

Općina Murter-Kornati i norveška općina Herøy 2013. potpisale su ugovor o bratimljenju i suradnji, a bivši načelnik Ivan Božikov na jednoj konferenciji u Blackpoolu u Velikoj Britaniji pohvalio se kolegi načelniku norveške općine kako je njegova općina, sa svojih 160 otoka, otočića i hridi najotočnija općina Mediterana. Tadašnji načelnik Herøya, Arnt Frode Jensen, na to se nasmijao i rekao mu kako njihova općina broji 1700 otoka i otočića. Tako je, piše Morski.hr, nastalo prijateljstvo, a kao spomenik sada mu je podignuta 'Lostura'. Dizajnirao ju je arhitekt Goran Potušek, koji je projektirao i uređnje čitave plaže, a koje traje još od 2016.

'Spomenik ima oblik stilizirane školjke periske/losture, visok je četiri metra i izrađen od čelika čije će plohe brzo poprimiti narančasto-smeđu boju, a nijanse i tonovi varirat će ovisno o vremenskim prilikama', objasnili su iz Općine Murter-Kornati dodajući da je u 'Losturu' ugrađeno gotovo 100 metara trake LED rasvjete koja noću pulsira, a uskoro će se instalaciji dodati i aplikacija pomoću koje će se kroz virutalna AR vrata na zaslonu mobitela moći ugledati norveški krajolik. 

'Ako se okrene natrag, na ekranu će vidjeti portalna vrata za povratak u Murter. Ideja je da se isti spomenik instalira u Norveškoj. Aplikacija će sadržavati nekoliko najatraktivnijih lokacija Murtera i Herøya snimljenih 360×180 virtualnim panoramama. Tako će korisnik u Murteru na svom pametnom telefonu moći, primjerice, promatrati polarnu svjetlost iznad planine koju Norvežani nazivaju ‘7 sestara’, dok će korisnik u Norveškoj moći uživati u pogledu na murterske plaže i otočni arhipelag, uključujući Kornate', kažu iz Općine.

Pokraj spomenika instalirat će i info tablu s uputama kako koristiti aplikaciju, a na njoj će se naći i ekološka priča o pomoru periski na Jadranu, kao i priča o prijateljstvu dviju općina.

Ako sve bude po planu, svečano otvorenje spomenika će biti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, najavljuju iz Murtera.