PROJEKT TANJE DABO

Stravični slučajevi nasilja u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina skupljeni na jednom mjestu

06.03.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Završnom izvedbom čitanja iz knjiga 'Kolekcija za pamćenje' Tanje Dabo, u kojima je autorica prikupila slučajeve govora mržnje, verbalnih i fizičkih napada na žene i muškarce, koji su etnički, rasno ili rodno motivirani, zagrebačka Galerija Prozori obilježit će 9. ožujka Međunarodni dan žena.

'Kolekcija za pamćenje' obuhvaća dvije ručno izrađene knjige s po dvadeset grafičkih listova, pozlaćenim predlistima i zalistima, koje su zatvorene u staklene vitrine te zagrebačke galerije, koja je dio Knjižnice S.S. Kranjčevića.

Svaki od listova donosi jedan od slučajeva nasilja koji su se dogodili u Hrvatskoj u posljednje četiri godine, svjedočeći o njihovoj sve većoj brutalnosti, zbog čega se sadržaj ne preporučuje mlađima od 15 godina.

Na temelju medijskih izvještaja Dabo prenosi te slučajeve otiskujući u drvorezu stvarnu izjavu žrtava ili svjedoka, a jedina njezina intervencija u iskaz je pridavanje prvog lica jednine.

Svaka je knjiga tematski zaokružena s 20 grafika za 20 slučajeva, uz koje je navedena godina i mjesto napada. Prva knjiga obuhvaća nacionalističke i rasističke napade, a druga nasilje prema ženama. Sve se grafike temelje na stvarnim događajima i osobama čiji je identitet sakriven zbog njihovog dostojanstva.

Po riječima same umjetnice ona je u knjigama dala svoj glas onima koji više ne mogu govoriti, jer im je nečijim nasilničkim činom i nebrigom sustava oduzeta moć da zastupaju sebe.

'Zbog nasilništva, brutalnosti, govora mržnje i neprimjerenog rječnika nasilnika koji su počinili ova nedjela, te posljedične uznemirenosti koje čitanje može izazvati, knjige se ne mogu slobodno vidjeti ili listati, a zatvaranjem knjiga u staklene vitrine, simbolički ukazujem da zlo nije i ne smije postati normalni dio naše svakodnevice, nešto na što smo navikli i na što više i ne obraćamo pažnju', ustvrdila je.

Kako se ističe u najavi, istraživački i umjetnički rad Tanje Dabo 'Kolekcija za pamćenje' iz složenog društvenog konteksta izdvaja konkretne događaje koji svjedoče o društvenoj nejednakosti, o sustavnoj normalizaciji i neprocesuiranju verbalnih i fizičkih nacionalističkih, rasističkih, šovinističkih i rodno motiviranih napada.

Kolekcija ima za cilj skrenuti pažnju na ovu stravičnu pojavu, i zabilježiti neke od tih mučnih događaja, za dugo pamćenje, za učenje o tome da se ne bi ponovilo, pri čemu autorica kritizira i nefunkcionalan sustav te procese koji su plodno tlo za kulturu nasilja, koja odnosi i svoje žrtve.

Irena Bekić i Davorka Perić kustosice su ove izložbe realizirane u suradnji Galerije Prozori i Vizure aperte.