SVI KNJIGE U RUKE!

Mozak radi danima nakon čitanja romana

29.12.2013 u 18:30

Bionic
Reading

Čitanje romana može izazvati stvarne i mjerljive promjene u mozgu koje mogu potrajati i do pet dana nakon čitanja, objavili su znanstvenici

Novo istraživanje stručnjaka s američkog sveučilišta Emory pokazalo je da čitanje knjiga može osnažiti veze između moždanih stanica i trajne neurološke promjene, na sličan način kao mišićno pamćenje.

Promjene su uočene u lijevom temporalnom korteksu, dijelu mozda odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osjetilnoj zoni mozga.

Neuroni te zone povezani su s poticanjem svijesti da misli kako radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao simulirana spoznaja. Primjerice, samo zamišljanje da trčimo može aktivirati neurone povezane s trčanjem.

'Neurološke promjene koje smo otkrili, povezane s tjelesnim osjećajem i sustavom pokreta, ukazuju na to da vas čitanje romana može transportitati u tijelo protagonista', rekao je profesor neurologije Gregory Berns, glavni autore studije.

'Otprije smo znali da vas dobra priča može, u prenesenom značenju, uvesti pod kožu nekog lika. Sada znamo da se nešto događa i na biološkoj razini', dodao je Berns.