'UBOJICO, NAPUSTI BEOGRAD'

Mladi srpski komunisti tortom napali francuskog filozofa, no to mu nije prvi put

11.05.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Uz povike 'Ubojico, napusti Beograd' i 'Ovaj gad se zalagao za bombardiranje Jugoslavije osam godina prije intervencije NATO-a', trojica radikalnih ljevičara prekinula su u srijedu navečer predavanje francuskog filozofa Bernard-Henrija Levyja u beogradskom Kulturnom centru poslije projekcije njegova filma 'Pešmerga' u okviru programa Beldoks. Pored salvi uvreda, Levy je dobio tortu u lice

Kako javljaju srbijanski mediji, ozbiljniji incident spriječili su snimatelji različitih televizija te su zadržali jednog od napadača koji pripada Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a koji je htio fizički nasrnuti na francuskog filozofa.

Prije same projekcije Levyjeva filma na pozornici iznad mjesta na kojem je redatelj Goran Marković trebao razgovarati s francuskim filozofom, drugi je mladić razvio transparent na kojem je na engleskom jeziku pisalo 'Bernard Levy podržava imperijalistička ubojstva', dok je u potpisu stajalo SKOJ, a bili su i nacrtani srp te čekić.

Gostovanje u beogradskom Kulturnom centru osiguravala su dvojica policajaca, no i prije nego što su reagirali publika je izvela mladiće iz dvorane, uz povike 'Tko ste vi da prekidate kulturni događaj usred Beograda'.

Nakon incidenta Levy se vratio u dvoranu, zahvalio publici što je pogledala njegov film i kazao kako se Srbija nije promijenila u onolikoj mjeri koliko su se nadali njezini prijatelji, dodajući kako je publika svjedočila 'fašističkom činu'.

Iza napada na Levyja stoje pripadnici SKOJ-a Izvor: Društvene mreže / Autor: RTS

'Demokracija još nije pobijedila u Beogradu. Ne žele čuti svi istinu u ovom gradu. Živjela Europa i živjela demokratska Srbija u Europskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Europi', zaključio je Levy.

Inače, francuski filozof je u nekoliko navrata bio napadan tortom u lice. Prije dvije godine u belgijskom gradu Namuru jedna djevojka napala ga je sleđa gađajući ga tortom.

Levy je napadnut tortom i u Belgiji Izvor: Društvene mreže / Autor: Zoulman Prod

Djevojka je napala filozofa tortom na nagovor francuskog komičara Noela Godina koji se odlučio na organiziranje napada zbog, kako je kasnije priznao, Levyjevih desničarskih stavova i statusa političko-filozofske zvijezde koju uživa u Francuskoj i šire.

Nakon napada u Belgiji, Levy je samo kratko prokomentirao događaj riječima: 'Ovo već postaje dosadno.'