SIR TERRY PRATCHETT

'Mislio sam da će se bolest puno brže pogoršati'

18.09.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Piscu znanstvene fantastike sir Terryju Pratchettu prije pet godina dijagnosticirana je rijetka i posebno neugodna vrsta Alzheimerove bolesti. No Pratchett danas tvrdi da se iznenadio koliko je bolest, zapravo, sporo napredovala

Slučaj sir Terryja Pratchetta dobio je dodatnu dimenziju, jer je prošle godine počeo skupljati dokumentaciju za eutanaziju. On pati od atrofije stražnjeg dijela kore mozga (eng. posterior corical atrophy, PCA), rijetke vrste Alzheimerove bolesti koja napada dio mozga koji interpretira vizualne signale.

'Moram vam reći da sam mislio da će mi biti puno gore od ovoga dosad', izjavio je u intervjuu britanskom Telegraphu. 'Isto je mislio i moj doktor. U ovom trenutku, veći mi je problem to što sam u šezdesetima', našalio se.

Iako ima problema s jednostavnim radnjama kao što je odlaganje šalice na stolić, a ne može više ni tipkati, još uvijek piše. Novi je roman pod nazivom 'Dodger' 'napisao' u svega devet mjeseci, a tvrdi da mu je na neki način sad čak i lakše pisati.

'Ne znam hoće li sve odjednom otići kvragu. No što se tiče upotrebljivosti, moj život je u redu', zaključio je Pratchett.