KULA JANKOVIĆA

Mira Furlan i Ivana Simić Bodrožić o kulturi i politici

02.07.2014 u 12:56

Bionic
Reading

Glumica Mira Furlan te književnice Olja Savičević Ivančević i Ivana Simić Bodrožić gošće su ovogodišnjeg Festivala kulture i snova koji se održava 4. i 5. srpnja u Kuli Jankovića

U okviru EU projekta 'Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara' Sveučilišta u Zagrebu, Mirjana Mikić Zeitoun i Petra Jurlina iz Centra za mirovne studije organiziraju druženje s umjetnicima, aktivistima i piscima na teme: međuetnički odnosi, putovanja, granice, suočavanje s prošlošću, obiteljske i nacionalne povijesti i mitovi.

Kula Jankovića rijedak je primjer kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta na nekadašnjoj granici Otomanskog Carstva, Habsburške Monarhije i Mletačke Republike.

Kompleks je u kontinuiranom vlasništvu obitelji Janković-Desnica blizu tri i pol stoljeća. Pisac Vladan Desnica želio je da vrijednosti i ljepote Kule budu dostupne svima, pa je 1950-ih otvorio za javnost najstariji dio zdanja.

Festival donosi svojevrstan književni maraton: upoznavanje autorica i autora različitih poetika i estetika, ali zajedničkih politika: nenasilnih, identitetskih, politika rizika, eksperimenta – u konačnici, politika otvorenosti prema novom, drugom i drugačijem.

U tom bi maratonu sudjelovali kako sami autori i autorice, tako i publika, kreirajući ambijent u kojem književnost ostvaruje jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je da propituje, otvara te spaja – ljude i događaje, priče i povijesti, strahove i nadanja, kulturu i snove.

Publici će se predstaviti i zadarski pisci (Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš i Natalija Miletić) – udruga pisaca i spisateljica s područja Zadra koji će govoriti o važnosti udruženog djelovanja u polju kreiranja te osnaživanja suvremene književne produkcije te čitati svoju prozu i poeziju. Razgovarat će se i o vezi između kazališta kao načina reakcije i slanjaporuke širim krugovima društva i kazališta kao umjetničke forme koja bitrebala biti neopterećena svakodnevnicom.

Redovna gošća je redateljica i producentica Borka Pavičević iz Beograda, kao i mladi i perspektivni pisac Bojan Krivokapić iz Novog sada. Razgovore će moderirati filmska kritičarka i spisateljica Mima Simić i pisac Srđan Sandić