PONUDIO POMOĆ

Ministrica Obuljen Koržinek primila Roberta Williamsa iz Memorijalnog muzeja holokausta

08.03.2019 u 13:50

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek primila je zamjenika ravnatelja Ureda za međunarodne poslove u Memorijalnom muzeju holokausta Roberta Williamsa, koji je istaknuo kako su dojmovi koje je stekao tijekom posjeta Hrvatskoj, i u razgovoru s različitim sugovornicima iz različitih institucija, pozitivni te ukazuju na značajne pomake koje su hrvatska država i njezini građani ostvarili u suočavanju s pitanjima holokausta

Williams je istaknuo kako je cilj njegova posjeta Hrvatskoj, kao predstavnika neovisne organizacije američke vlade koja se bavi pitanjima holokausta, edukacije o njemu te čuvanjem istine o žrtvama, ponuditi pomoć Vladi RH, ali i civilnom sektoru pri suočavanju s pitanjima vezanim za holokaust i sjećanja na žrtve, ističe se u priopćenju Ministarstva kulture.

U kontekstu edukacije o holokaustu, ministrica je istaknula nastojanja Vlade i resornih ministarstava da se od iduće školske godine posjet Jasenovcu uključi u obvezni nastavni sadržaj, što bi uz posjet Vukovaru bila vrlo snažna poruka mladima kako se stradanja i zločini mogu dogoditi svakome u svakome trenutku.

Osvrnula se i na pitanje stalnog postava JUSP Jasenovac koji treba osuvremeniti i kontekstualizirati s naglaskom na povijesne dokaze te individualizaciju kako žrtava i njihove patnje, tako i počinitelja zločina te dodala kako bi pritom suradnja s priznatim međunarodnim stručnjacima bila dragocjena, osobito radi razmjene primjera dobre prakse i optimalne metodologije istraživanja, odnosno koncipiranja postava.

Williams, koji je i američki predstavnik u Međunarodnom savezu za sjećanje na holokaust (International Holocaust Rememberance Association – IHRA) gdje predsjeda Povjerenstvom za pitanja antisemitizma i poricanja holokausta, podržao je takav pristup, istaknuvši kako bi nastavak istraživanja na utvrđivanju stvarnoga broja žrtava i okolnosti njihova stradanja bilo najbolje provesti u javnom istraživanju s međunarodnim stručnjacima koji bi imali pristup svom potrebnom arhivskog gradivu, uključujući i ono koje je otuđeno iz Hrvatske ili u procesu sukcesije nije vraćeno.

Pozvao je hrvatske stručnjake da posjete Memorijalni muzej holokausta i upoznaju se s njegovim radom na obnovi stalnog postava i pratećeg narativa, čiji se fokus s nacionalnog težišta proširuje na sve stradalničke skupine nacističkih i totalitarističkih režima.

Kada je riječ o svijesti o holokaustu i razvijanju kulture sjećanja, ministrica je istaknula da je hrvatska Vlada potaknula stvaranje Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Rad Vijeća rezultirao je dokumentom koji uz čitav niz smjernica za suočavanje s kršenjima ljudskih prava i zločinima prvi put prenosi u neki službeni hrvatski dokument međunarodno usvojenu definiciju antisemitizma, što je Williams pozdravio.

Ministrica je dodala da Ministarstvo kulture provodi brojne aktivnosti kojima je cilj zaštita i očuvanje židovske baštine u RH koja predstavlja dragocjenu sastavnicu ukupne hrvatske nacionalne baštine te s posebnom pažnjom vodi brigu o njezinoj prezentaciji, kontekstualizaciji i primjerenoj komemoraciji.

Williamsa je ukratko informirala i o novom Zakonu o arhivima koji omogućuje slobodan pristup svom gradivu bez dosadašnjeg vremenskog ograničenja, kao i neograničeni pristup građi o zločinima i počiniteljima zločina u svim totalitarnim režimima.

Kako se dodaje u priopćenju, Williams je u ime organizacija koje predstavlja obećao da će pomoći da se osigura neograničen pristup građi koja je otuđena iz Hrvatske, bilo fizičkim povratom te građe, bilo njezinom digitalizacijom.