REFORMA, KONSOLIDACIJA I NAPREDAK

Ministrica kulture na Skupštini UNESCO-a: Važno je promicati mir i toleranciju

18.11.2019 u 21:35

Bionic
Reading

Na pariškom zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a ministrica kulture RH, Nina Obuljen Koržinek, podsjetila je da Hrvatska 18. Studenoga odaje počast žrtvama Vukovara, Škabrnje i svim žrtvama Domovinskog rata

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na 40. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a u Parizu da Hrvatska 18. studenoga odaje počast žrtvama Vukovara, Škabrnje i svim žrtvama Domovinskog rata, istaknuvši kako je važno promicati mir i toleranciju te sve vrijednosti za koje se zauzima UNESCO.

Hrvatska ministrica kulture bila je jedna od šefova izaslanstava koja je u ponedjeljak govorila na 40. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a u Parizu gdje je istaknula kako Hrvatska podržava inicijative koje je poduzela glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay.

S tim u vezi, posebice je istaknula napore koje Hrvatska ulaže u stratešku reformu i financijsku konsolidaciju, rekavši kako očekuje napredak u provođenju mjera koje osiguravaju slobodu izražavanja i sigurnosti novinara, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Hrvatska želi dijeliti svoja iskustva o poslijeratnoj obnovi kulturne baštine

Podsjetivši kako na današnji dan, 18. studenoga, Hrvatska odaje počast žrtvama Vukovara i Škabrnje te svim žrtvama ubijenim tijekom Domovinskog rata, ministrica je ocijenila kako je važno promicati mir i toleranciju te sve ostale vrijednosti za koje se UNESCO zauzima.

Obuljen Koržinek rekla je kako smo posvećeni dijeljenju svojih iskustava o poslijeratnoj obnovi kulturne baštine te da će Hrvatska u tom smjeru podržati napore UNESCO-a u obnovi Mosula u Iraku.

Istaknula je i kako Hrvatska nastavlja promicati obrazovanje o umjetnosti i kulturnoj baštini kroz UNESCO-v projekt 'Svjetska baština u rukama mladih', te podsjetila kako je, u okviru Europske godine kulturne baštine, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO bilo domaćin Europskoga foruma mladih koji je okupio mlade stručnjake zbog promicanja obrazovanja o svjetskoj baštini.

Po riječima ministrice kulture, Hrvatska pridodaje veliku važnost očuvanju baštine te je, s tim u vezi, spomenula Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine kao jedan od najvrjednijih normativnih instrumenata UNESCO-a. Dodala je kako putem Međunarodnoga centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Hrvatska pak snažno promiče ratifikaciju i provedbu Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine.

Ministrica je najavila i kako će Hrvatska 2020. tijekom predsjedavanja Vijećem Europske unije biti domaćin konferencije o rizicima upravljanja dobrima Svjetske baštine na kojoj će biti predstavljene inicijative i projekti koji pokreću različite međunarodne organizacije, uključujući UNESCO.

Govoreći o obrazovanju i provedbi cjelovite kurikularne reforme ministrica je objasnila kako se ona u prvom redu odnosi na razvijanje osnovnih kompetencija za cjeloživotno učenje, povećanje razine pismenosti učenika, povezivanje obrazovanja s interesima učenika i potrebama društva. Obuljen Koržinek spomenula je i kako se provodi Nacionalni plan za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj te istaknula kako se od ove godine Hrvatska pridružila CERN obitelji.

Vezano uz prirodne znanosti ministrica je dodala kako su hrvatski prioriteti usklađeni s UNESCO-ovim aktivnostima na području održivog razvoja, posebice ekologije i zaštite okoliša, zemlje i voda te upravljanja biološkom raznolikošću.

Najavljeno je kako će ministrica kulture sudjelovati i na Forumu ministara kulture što će se održati 19. studenoga i na kojem će se raspravljati o doprinosu kulture u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Za vrijeme trajanja Opće skupštine članovi izaslanstva Republike Hrvatske ciljano sudjeluju na tematskim zasjedanjima u skladu s prioritetima Republike Hrvatske.Tijekom trotjednoga zasjedanja rad Opće skupštine organiziran je kroz različite razine sastanaka: plenarna zasjedanja i opće debate, specijalizirana povjerenstva formirana sukladno područjima rada te organizacije i dodatne specijalizirane sastanke.