ZAJEDNIČKA IZJAVA

Ministri kulture EU-a stali u obranu slobode govora

12.01.2015 u 11:25

Bionic
Reading

Ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić supotpisala je zajedničku izjavu kojom ministri kulture zemalja Europske unije osuđuju teroristički napad na urede časopisa Charlie Hebdo, ali i odlučnost da se od vrijednosti umjetničkih sloboda i slobode izražavanje ne smije odstupiti, priopćilo je Ministarstvo kulture RH na svojoj stranici

U srijedu, 7. siječnja 2015., u terorističkom napadu na urede satiričkog časopisa Charlie Hebdo u Parizu ubijeno je 12 osoba; većina njih bili su novinari i umjetnici zaposleni u časopisu. Usprkos redovitim prijetnjama smrću, zavjetovali su se da će nastaviti izražavati svoju slobodu mišljenja i stvarati s humorom i talentom. Ubijeni su zato što su crtali i objavljivali karikature. Ovaj neopisiv čin trebao ih je zauvijek utišati, zaustaviti objavljivanje časopisa i u širem smislu ograničiti slobodu misli, govora i stvaralaštva. Te su slobode temeljne vrijednosti europske demokracije i univerzalne demokratske vrijednosti, stoji u pismu ministara.

U ovo vrijeme duboke žalosti i tugovanja, mi, ministri kulture Europske unije, osuđujemo ovaj besmisleni divljački čin koji naše temeljne vrijednosti potkopava na iznimno nasilan način.

Jednoglasno izražavamo svoju vjeru u to da umjetnička sloboda i sloboda izražavanja stoje čvrsto i nepokolebljivo u srcu naših zajedničkih europskih vrijednosti. Francuska zajedno sa svojim saveznicama čuva i promiče te vrijednosti u svijetu. Potvrđujemo svoju odlučnost da ćemo to činiti i dalje.

Mi, ministri kulture Europske unije odbijamo prihvatiti pokušaje terorista da nametnu vlastite standarde. Umjetnost je od pamtivijeka bila nadahnuće za promišljanje iz kojeg su izrastale nove ideje i borba protiv netolerancije i neznanja. Upravo sloboda izražavanja u kulturalno raznolikom okruženju dovodi te ideje u smisleni dijalog.

Mi, ministri kulture Europske unije, solidarni smo u obrani slobode izražavanja i savjetujemo se da ćemo štititi prava umjetnika na slobodno stvaralaštvo', zaključuje se u pismu.