do 9. studenoga

Ministarstvo kulture objavilo Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020. godini: 'Mjera će pomoći ublažavanju negativnih utjecaja krize'

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 20.03.2020 10:43
  • Objavljeno 20.03.2020 u 10:43
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministarstvo kulture objavilo je 'Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020. godini' na temelju kojega planira otkupljivati knjige domaćih izdavača na hrvatskome jeziku.

Ministarstvo kulture na temelju članka 9. Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi te članaka 2. i 3. Pravilnika o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi objavilo je 'Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020. godini'.

Ministarstvo kulture otkupljivat će knjige domaćih izdavača na hrvatskome jeziku, i to: djela suvremene domaće književnosti, prijevode djela suvremene svjetske književnosti, djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu i umjetnost te vrijedne knjige i slikovnice za djecu i mlade.

Otkupljivat će se knjige na hrvatskom jeziku objavljene od listopada 2019. i tijekom 2020. godine samo onih nakladnika koji se pridržavaju Sporazuma o jedinstvenoj cijeni knjige i koji su dostavili obvezne primjerke prijavljenog izdanja Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Pravo podnošenja ponuda na Javni poziv imaju pravne i fizičke osobe koje su registrirane za obavljanje nakladničke djelatnosti u Republici Hrvatskoj i autori vlastitih izdanja koji su državljani Republike Hrvatske.

Knjige otkupljene putem ovoga Javnog poziva namijenjene su fondovima narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj.

Ponude za otkup knjiga mogu se podnositi od dana objave do 9. studenoga 2020. godine. Prijava i informacije o tekstu Javnog poziva nalaze se na mrežnim stranicama Ministarstva.

Ministarstvo kulture redovno provodi otkup knjiga, a u okolnostima epidemije COVID-a mjera otkupa će pomoći ublažavanju negativnih utjecaja krize na nakladničku djelatnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!