PO 15 TISUĆA KUNA

Ministarstvo kulture novčano stimulira ovih 20 književnika

19.10.2015 u 17:43

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavilo je rezultate Javnog poziva za dodjelu stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva u 2014. godini

Od ukupno 149 prijava pristiglih na Javni poziv, koji je Ministarstvo kulture raspisalo u svrhu poticanja hrvatskoga književnog stvaralaštva, prijavljene su 79 knjige proze, 29 knjiga poezije te 41 knjiga za djecu i mlade.

Povjerenstvo u kojem su Alida Bremer, Jagna Pogačnik i Dubravka Zima, prilikom procjenjivanja prijavljenih djela vodilo se kriterijima utemeljenima na književnim, jezično-stilskim i strukturnim vrijednostima, autentičnosti autorskoga glasa, kompleksnosti i unutarnjem integritetu literarnoga svijeta te relevantnosti u kontekstu suvremene hrvatske književne produkcije.

Među 20 autora koje će stimulirati država s po 15 tisuća kuna, 13 je autora proznih djela. Na tu su listu dospjeli esejisti Mislava Bertoša s knjigom 'Od monarhijske reklame do queer lingvistike', Đorđe Matić s knjigom 'Tajni život pjesama' i Viktor Žmegač s knjigom 'Europa X 10'. Od autora romana stimulirani su Drago Hedl za 'Izbornu šutnju', Rade Jarak za 'Yu puzzle', Zoran Malkoč za 'Roki Raketu', Josip Mlakić za 'Svježe obojeno', Ivica Prtenjača za 'Brdo', Karmela Špoljarić za 'Major Tom' i Marina Vujčić za roman 'A onda je Božo krenuo ispočetka'. Za prozna djela stimulirana su i tri autora zbirki priča, i to Ivo Brešan s knjigom 'Mrtvima ništa ne treba', Zoran Pilić s knjigom 'Nema slonova u Meksiku' i Ivana Rogar s knjigom 'Tamno ogledalo'.

Stimulacije za pjesništvo primit će Tamara Bakran za svoju zbirku 'Pastirica skakavaca', Hrvoje Jurić za zbirku 'Uglavnom pridjevi', Kristina Posilović za zbirku 'Kuga i njezine kćeri' te Ivan Šamija za zbirku poezije 'Projekt Poljska'.

Među piscima za djecu i mlade našla su se tri dobitnika stipendija i to Mladen Kopjar za roman 'Suze za pingvine' i Nada Mihelčić za roman 'Edbin' te Aleksandar Žiljak za zbirku priča 'Tajna grimiznog mora'.