OD 20. DO 23. SRPNJA

Medeja otvara dramski program 64. Igara

20.07.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Prošlogodišnja dramska uspješnica, Euripidova tragedija 'Medeja' u režiji Tomaža Pandura, ostvarena u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, vraća se na trvđavu Lovrijenac gdje će biti izvedena 20, 21, 22. i 23. srpnja s početkom u 21.30 sati

Dubrovačka 'Medeja', premijerno izvedena 4. kolovoza 2012. na 63. Igrama, oduševila je i publiku i kritiku. Za maestralnu izvedbu Medeje barbarke Alma Prica nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje glavne ženske uloge.

Uz Ljetne igre i HNK u Zagrebu, 'Medeja' je odigrana i na Ljubljanskom festivalu, u HNK Ivana pl. Zajeca, u Istarskom narodnom kazalištu u Puli te Slovenskom narodnom gledališču Maribor, a za 2014. su najavljena gostovanja u Bogoti, Kolumbija i u Caracasu, Venezuela.


Potraga za Zlatnim runom i Medejina priča jedna su od ključnih, velikih tema naše civilizacije, a Pandurova dubrovačka Medeja radikalna je u pristupu – sukladna vremenu u kojem živimo, s bojama Mediterana, razapeta između neba i zemlje, zarobljena u labirintima ženske i muške volje u utrobi magične tvrđave Lovrijenac. Medeja je barbarka, osvetnica, zločinka, ali prije svega žena koja otkazuje poslušnost te počinja najužasniji čin barbarske bešćutnosti i ubija vlastitu djecu, kažnjavajući supruga i državu, ali i sebe.

Režiju potpisuje jedan od najkarizmatičnijih europskih kazališnih redatelja Tomaž Pandur, tekst je adaptirao Darko Lukić, dramaturgiju potpisuje Livija Pandur, scenografija je djelo hrvatsko-austrijskog dizajnerskog kolektiva Numen, kostimografkinja je Danica Dedijer, glazbu potpisuje slovenski duo Silence koji čine Boris Benko i Primož Hladnik, video je uradak Dorijana Kolundžije, za fotografije je zaslužan Aljoša Rebolj, a oblikovatelj svjetla je Andrej Hajdinak.

Festivalski dramski ansambl predvodi Alma Prica kao Medeja, njenog supruga Jazona igra Bojan Navojec, Čuvar zlatnog runa je Livio Badurina, Fera igra Ivan Glowatzky, Mermera Romano Nikolić, a Egeja Damir Markovina. Argonauti, odnosno Korinčani su: Kristijan Potočki, Andrej Dojkić, Petar Cvirn, Tomislav Krstanović, Jure Radnić, Ivan Magud, Adrian Pezdirc i Ivan Ožegović.

Ove godine u 'Medeji' mogu uživati i strani turisti te osobe s oštećenjima sluha i to pomoću aplikacije Vip script koja omogućava prikaz kazališnih titlova na engleskom ili suvremenom hrvatskom jeziku u stvarnom vremenu na mobilnim uređajima – tabletima i pametnim telefonima. Aplikacija je razvijena u suradnji Vipneta i UX Passion agencije, a svoju premijeru ima upravo na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama.