VELIKO NIŠTA

Marina Abramović priprema svoj najradikalniji performans

10.04.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Ovog ljeta Marina Abramović zauzet će londonsku galeriju Serpentine, u kojoj će održati najambiciozniji projekt od posljednjeg, 'The Artist is Present', izvedenog 2010. u MoMA-i. Što 67-godišnja umjetnica priprema kao radikalan nastavak svojih legendarnih višesatnih performansa? Apsolutno – ništa

Abramović planira svoj budući performans nazvan 'Nothing. There is nothing', a on će biti otvoren za javnost 65 dana, šest dana u tjednu, osam sati na dan.

'Ne postoji neki pripremni rad za njega. To sam jednostavno - ja. A publika je moj živi i oblikujući materijal. Bit će to nešto najradikalnije i najčišće što sam napravila', otkrila je umjetnica za BBC.

Nakon ulaska u galerijski prostor posjetitelji će morati ostaviti svoje jakne, torbe, elektroničku opremu, satove i kamere, sve što ih može odvojiti od 'stvarnosti postojećeg trenutka'.

Abramović će sa sobom nositi nekoliko, kako ističu iz galerije, 'vrlo standardnih i uobičajenih objekata' pomoću kojih će dolaziti u kontakt s publikom. Pravo 'tijelo performansa' bit će sama publika, ogoljena od stvari i veza, prisiljena da bude u prostoriji s umjetnicom bez planova ili pretpostavki.

Improvizirani performans svojevrstan je nastavak djela 'The Artist is Present'