IZLOŽBA SLIKOCRTEŽA

'Izgubljen u svemiru': Opuštena kozmička igra Tomislava Buntaka

28.03.2019 u 23:05

Bionic
Reading

Dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak u Kabinetu grafike hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu 28. ožujka otvorio je izložbu 'Lost in space' na kojoj predstavlja novi ciklus stripovski povezanih slikocrteža na papiru

Buntakova SF vizija, navodi Željko Marciuš u predgovoru izložbe, uprizorena je dvodijelno-trodijelnim crno-bijelim slikosjenčanjem, totalnim zagušenim kadrom, kao i raznolikim modulacijama – crtkanjem ispunjenih povezanih obličja, ovdje muških i ženskih astronauta u opuštenoj svemirskoj igri.

  • +4
Tomislav Buntak, Lost in Space Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'Podmorje je preobraženo u kozmički ocean, gdje su istezanja i izrastanja u pravocrtnim i dijagonalnim smjerovima relativizirana simulacijom bestežinskog stanja. Za Buntaka uobičajena flora i fauna transformirana je u organičke hibridne letjelice, organsko-mehaničke strojeve koji odaju univerzalno prapočelo bioloških praoblika, autorove verzije izumiteljstva pretočene u hibridni konstrukt', piše Marciuš dodajući da su Buntakovi crteži i skladne simboličke futurologije s asocijacijama na moguću misiju na Mars.

'To je svojevrsna svemirska arkadija, ostvarena dvorednim formatima koji se rasprostiru načelom stripovskih sličica povezanih u stripovske table ili, još točnije, nizanjem filmičnih kadrova koji se osjetilno-umnom montažom prvo razdjeljuju, a potom povezuju niz razrađenih oblikovno-motivskih scena što tvore čudnovatu crtačko-filmsku sekvencu koja bilježi protok vremena i alegoričnu radnju', navodi Željko Marciuš.

Izložba je otvorena do 20. travnja.