U RIJECI

Mali glagoljaši obilježavaju Međunarodni dan pismenosti

06.09.2013 u 15:16

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 9. rujna 2013., povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, polaznici Male škole glagoljice Gradske knjižnice Rijeka upitat će sugrađane: 'Zanima li vas kako se zovete na glagoljici?'

Tom će prigodom mali glagoljaši svima zainteresiranima, ispred Narodne čitaonice na Korzu, u vremenu između 18 i 19 sati, imena ispisivati glagoljicom na prigodnim karticama koje će ostajati u trajnom vlasništvu svima koji požele saznati svoje ime na glagoljici.

Ujedno će to biti informacija roditeljima i djeci koja žele postati malim glagoljašima da Mala škola glagoljice u drugoj polovici rujna u Dječjem odjelu Stribor nastavlja s učenjem kroz igru.

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini.

Pismenost je ljudsko pravo, implicitno sadržano u pravu na obrazovanje. Ono je prepoznato kao pravo u nizu međunarodnih konvencija te uključeno u tekstove ključnih međunarodnih deklaracija. Općom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948. priznato je pravo na obrazovanje, a time i pravo na pismenost.