INOVACIJA

Mađarski dirigent izumio masku s dodacima za uši za bolju akustiku

13.09.2020 u 10:57

Bionic
Reading

Mađarski dirigent i kompozitor Ivan Fischer je usred epidemije došao na nesvakidašnju zamisao - pretvoriti nepopularnu nužnost u vrijeme pandemije koronavirusa u alat za kvalitetnije uživanje u klasičnoj glazbi

Osmislio je masku koju posjetitelji koncerata mogu nositi za vrijeme produkcije, a osim lica i nosa njezini plastični dodaci istodobno prekrivaju i uši, pojačavajući tako glazbenu akustiku.

Plastični dodaci izrađeni su u obliku dlanova šake u prirodnoj veličini te su pričvršćeni na trakice maske koje se 'zakače' iza ušiju.

Dizajnirani su tako da prekrivaju ušne školjke korisnika, što posjetiteljima koncerata omogućuje da u doba koronavirusa dodatno uživaju u poboljšanoj akustici.

'Kada dlanovima pokrijemo uši, bolje razumijemo sugovornika, bolje razaznajemo suglasnike, a i glazba zvuči puno ljepše, akustičnije', pojasnio je Fischer, dok je s članovima Budimpeštanskoga festivalskog orkestra, čiji je dirigent, uvježbavao djela Beethovena i Straussa.

Pojasnio je da njegove maske s plastičnim dodacima na svojevrstan način oponašaju crkvenu akustiku te slušateljima omogućuju da čuju toplije podtonove i jasniju, oštriju glazbenu pozadinu.

Fischerov izum pokazao se popularnim među ljubiteljima klasične glazbe, a na koncertu održanom u petak maske s dodacima za uši nosili su brojni posjetitelji koncerta.

Naručite li akustičnu masku putem internetske stranice orkestra platit ćete je 8000 forinti ili oko 170 kuna. Možete birati između svjetlucave ili crno-bijele verzije.

Posjetiteljica koncerta Zsuzsa Hunyadi-Zoltan rekla je da je zvuk 'znatno bolji' s posebnom maskom.

'Bolje se fokusirate na glazbu. Isprobala sam je, zatim sam je za vrijeme koncerta skinula s ušiju te ponovno vratila i mogu reći da se jasno osjeća razlika. Nabolje', rekla je.