KRIVOTVORINE I SLUČAJNA OTKRIĆA

Londonska galerija izlaže svoje najveće gafove

22.07.2009 u 14:29

Bionic
Reading

Krivotvorine, slučajna otkrića i djela koja predstavljaju najveće gafove londonske Nacionalne galerije bit će okupljena povodom izložbe 'Close Examination: Fakes, Mistakes and Discoveries'

Izložba najavljena za lipanj 2010. donosi neke od najneugodnijih pogrešaka i propusta te galerije. Posebnu pažnju izazivaju krivotvorine koje su visjele na zidovima te su nakon spoznaje da je riječ tek o uvjerljivim kopijama sklonjene u podrum. Jedna od njih je portret vojvode od Urbina, Federica de Montefeltra, koja je pripisana nepoznatom renesansnom autoru, ali zapravo se pokazalo da je nastala 400 godina kasnije, početkom 20. stoljeća. Direktor galerije Nicholas Penny izrazio je žaljenje što nemaju više takvih djela jer se falsifikati uče prepoznavati tek nakon što ih se dobro promotri, piše Guardian.

Osim krivotvorina, bit će izloženi i radovi nastali u dobroj namjeri, no greškom nekadašnjih upravitelja galerije prepoznati kao remek-djela velikih majstora, kao i neka slučajna otkrića. Jedno od zanimljivijih je slučaj slike 'La Madonna del garofano', za koju je utvrđeno da pripada renesansnom majstoru Rafaelu.