23.08. - 03.09.2022.

Ljetna pozornica Tuškanac najavljuje restaurirane inačice kultnih filmova, evo što se nudi u sklopu programa 'Film u šumi'

22.08.2022 u 11:11

Bionic
Reading

Drugu polovicu kolovoza provedite na Ljetnoj pozornici Tuškanac uz restaurirane inačice 'Božjeg oklopa' Jackieja Chana, 'Buntovnike neonskog boga' Tsaija Ming-lianga te kultni klasik Johna Watersa – 'Ružičasti flamingosi'. Program započinje sutra, 23. kolovoza

Dok se zaključuje program za novu sezonu u Kinoteci, na Ljetnoj pozornici Tuškanac se u sklopu Filma u šumi prikazuje niz klasika i aktualnih uspješnica. Među kinotečnim naslovima možete pogledati 'Buntovnike neonskog boga', egzistencijalističku komediju Tsaija Ming-lianga o otuđenoj mladeži u neonom okupanom Taipeiju. Riječ je o jednom od najboljih filmova 1990-ih, koji svojom melankolijom, žudnjom i neonskim vedutama podsjeća na radove Wonga Kar-waija, a na Ljetnoj pozornici Tuškanac se prikazuje njegova restaurirana inačica.

Kultni petak: Ružičasti flamingosi

Ružičasti flamingosi, kultni film Johna Watersa, ove godine slavi pedeseti rođendan. Priča je to o dvije obitelji u borbi za titulu "najodvratnije osobe na svijetu", s legendarnim Divineom u naslovnoj ulozi. Snimljeni za svega 12.000 dolara s ekipom lokalnih probisvjeta te lišeni bilo kakvih skrupula, ograničenja ili obzira, 'Ružičasti flamingosi' subverzivna su i transgresivna satira na malograđanštinu, koja u devedesetak minuta trajanja krši više tabua po jedinici vremena nego brojni drugi, a možda i svi američki filmovi desetljeća zajedno.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac će se prikazati nedavno restaurirana, necenzurirana i integralna verzija Watersova remek-djela lošeg ukusa – filma koji nije za svakoga (a možda nije ni za nikoga), iako bi ga baš zbog toga svi trebali vidjeti.

Kinoteka u šumi: Božji oklop

Kinoteka u šumi zaključit će se Božjim oklopom, velikim hitom Jackieja Chana koji je kroz priču o potrazi za mitskim predmetom iz naslova nastojao nadmašiti Indianu Jonesa i Otimače izgubljenog kovčega. Rezultat je jedan od najuspješnijih hongkoških filmova svih vremena, koji u najboljoj Chanovoj maniri kombinira akciju, fizički humor i borilačku koreografiju – realizirana bez računalnih efekata na koje smo danas navikli. Spomenimo i to da je Božji oklop dijelom sniman u Zagrebu, i to na lokacijama na Gornjem gradu, Dolcu i Trnu, a manje uloge odigrali su i hrvatski glumci.

Film u šumi: Regionalni hitovi

Na Ljetnoj pozornici održat će se i zagrebačke premijere regionalnih uspješnica. Jedna od njih je Prasica, komedija o milenijalcima koja je osvojila slovenske gledatelje i struku, a koju režijski potpisuje mlada slovenska redateljica Tijana Zinajić. Na rasporedu je i Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića (Kad odrastem bit ću kengur), prekrasna priča o odrastanju smještena na otok Hvar, koju je u srpskim kinima vidjelo 200.000 gledatelja, a u Puli je osvojio Nagradu publike u Međunarodnom programu.

Na rasporedu je i veliki pobjednik Pulskog filmskog festivala – Zbornica Sonje Tarokić. Riječ je o satiričnoj priči o dinamici između nastavnika i učenika u jednoj osnovnoj školi, koja je nagrađena s pet Zlatnih Arena, uključujući i onima za film, režiju, Stojana Matavulja kao glavnog glumca i Nives Ivanković kao sporednu glumicu.

Prizori iz filma Zbornica Izvor: Promo fotografije / Autor: Kinorama

Film u šumi: Kroz džunglu i planine

Butanski film Lunana odvest će vas u zabačeno himalajsko selo iz naslova, u kojem će mladi učitelj morati odraditi svoju praksu. Ova topla, feel good drama Pawe Choyninga Dorjija na platno nam stiže s nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Na rasporedu su i Sjećanja, novi film jednog od najoriginalnijih redatelja današnjice – Apichatponga Weerasethakula. Riječ je o atmosferičnom i imerzivnom filmu o istraživanju tajanstvenog zvuka u kolumbijskoj prašumi, s karizmatičnom Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Film je osvojio Nagradu žirija u Cannesu.

Pred sam kraj sezone pogledajte i Ne ostavljaj tragove, minuciozno režiran politički triler Jana P. Matuszyńskog inspiriran istinitom pričom o ubojstvu mladog pjesnika Grzegorza Przemyka u komunističkoj poljskoj 1980-ih. Film je svjetsku premijeru imao u službenoj konkurenciji Venecijanskog festivala 2021, a bio je i poljski predstavnik u utrci za Oscare 2022.

Kako biste osigurali svoje mjesto na projekciji, iz kina preporučuju da karte kupite online ili barem pola sata ranije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac. Za filmove koji se prikazuju u sklopu programa Kinoteka u šumi vrijedi Filmski pokaz. Više informacija o programu potražite na www.ljepotu.hr.