ZNANJE NA INTERNETU

Leksikografski zavod predstavio portal

08.07.2009 u 09:54

Bionic
Reading

Leksikografski zavod 'Miroslav Krleža' predstavio je - u povodu obljetnice rođenja toga hrvatskog književnika po kojemu nosi ime - svoj portal (enciklopedija.lzmk.hr) koji, kako je istaknuto, predstavlja početak drugačijeg rada budući da će prikupljena i obrađena znanja biti dostupna i na internetu, a ne samo u tiskanim leksikografskim izdanjima

Po riječima ravnatelja Leksikografskog zavoda 'Miroslav Krleža' Brune Kragića, projekt je pripreman godinu dana, a za početak je odlučeno da se na portalu povežu članci iz četiriju izdanja - Hrvatskog obiteljskog leksikona kao svojevrsne okosnice portala, Istarske enciklopedije, Filmskoga leksikona i Nogometnog leksikona uz izbor članaka iz Hrvatskoga biografskog leksikona.

Pedeset tisuća članaka trenutačno čini prvi sadržaj portala koji Zavod nudi korisnicima interneta u Hrvatskoj i svijetu. On će se od danas, kako je rečeno, stalno nadopunjavati novim člancima iz već objavljenih izdanja te novim podatcima.

Glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda 'Miroslav Krleža' Vlaho Bogišić izrazio je zadovoljstvo uspostavljenjem portala ističući da je to nova kultura leksikografije. Najavio je da će uskoro izići zadnji, 11. svezak Hrvatske enciklopedije od slova Tr do Ž, koji će se predstaviti u rujnu. Time će se završiti jedan od kapitalnih projekata Zavoda koji je počeo 1999.

Od svojeg osnutka godine 1950. Leksikografski zavod objavio je više od stotinu svezaka enciklopedija, leksikona, atlasa, bibliografija i rječnika.