HNK ZAGREB

Lederer i Visković u borbi za mjesto intendanta

23.10.2012 u 09:34

Bionic
Reading

Jedna od zanimljivijih trakavica u hrvatskoj kulturi i kazalištu, ona oko izbora intendanta ili intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu za novo mandatno razdoblje, na korak je bliže konačnom rješenju. Kazališno vijeće zagrebačkog HNK danas je otvorilo pristigle prijave, njih samo dvije, i zaključilo kako su obje potpune i pravovaljane. Naravno, riječ je o kandidaturama Ane Lederer i Velimira Viskovića

Prošli natječaj, u kojem je spomenutom paru svijeću držala i Sibila Petlevski, pao je upravo zbog činjenice da ona i Visković nisu priložili svu potrebnu dokumentaciju, pa je ovim zaključkom, iako 'bez treće', zavrzlama oko izbora nove čelne osobe središnje kazališne kuće u Hrvatskoj, ipak nešto bliže rješenju.

Nakon što je zaprimilo prijave Ane Lederer i Velimira Viskovića i utvrdilo da su potpune, Kazališno vijeće će o njima i raspravljati na sljedećoj sjednici 29. listopada, kad će i pozvati oba kandidata na razgovor.

Nakon toga, vijeće će donijeti i svoje mišljenje o oba priložena programa, sa sugestijom čiji smatraju boljim, te programe i svu dokumentaciju poslati na dvije adrese gdje se zaista odlučuje o staroj intendantici ili novom intendantu.

Te adrese su Ured zagrebačkog gradonačelnika i Ministarstvo kulture, koji se na kraju moraju usuglasiti oko izbora vodstva zagrebačkog HNK, s obzirom da ga oni izravno i financiraju u gotovo jednakom omjeru: Ministarstvo sa 51, a Grad sa 49 posto.

Milan Bandić ljetos je na izvanrednoj press konferenciji povodom izbora intendanta ili intendantice najavio kako se neće protiviti odluci struke, a to je odluka Kazališnog vijeća u kojem pored po jednog predstavnika Opere, Drame i Baleta HNK, sjede i po dva predstavnika države i Grada.

Državu predstavljaju pomoćnik Ministrice kulture Vladimir Stojsavljević i kompozitor Krešimir Seletković, dok gradsku stranu drže Matko Raguž i predsjednik Vijeća Duško Ljuština.

Njihova odluka nije obvezujuća nego savjetodavna u pregovorima između Grada i Ministarstva, što znači da se sve opet svodi na usuglašavanje Andreje Zlatar Violić i Milana Bandića. Rezultat njihovih dogovora, i ime osobe koja će zagrebački HNK voditi sljedeće četiri godine, trebao bi se znati do kraja studenoga.