RAZBIJANJE PLOČA

Labrović usporedio pravaše s Mussolinijem, Hitlerom, Staljinom i Titom

07.01.2016 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon što je umjetnik Siniša Labrović instalacijom ‘Razbijanje latinice’ dočekao goste na visokom prijemu Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića, razbijene ploče s latiničnim i ćiriličnim stihovima hrvatskih i srpskih pisaca skupljali su visoki uzvanici, a posve suprotno je, burno i nazvavši akciju neprimjerenom, reagirala jedina parlamentarna pravaška stranka HSP Ante Starčević

Siniša Labrović je na poziv Srpskog narodnog vijeća osmislio instalaciju koja je nazvana, suprotno praksi razbijanja ćiriličnih ploča viđenoj u Hrvatskoj unazad nekoliko godina, ‘Razbijanje latinice’.

Jedanaest razbijenih ploča s citatima ponajboljih srpskih i hrvatskih pisaca ili, bolje reći, pisaca koji su radom i životom (bili) vezani uz obje zemlje instalacija je koja je izazvala s jedne strane pomirljivu reakciju, a s druge prilično nerazumijevanje.

Dok su tehnički premijer Zoran Milanović, Milorad Pupovac iz SNV-a te izaslanik predsjednice RH Domagoj Juričić, navodno prema inicijativi potonjega, simboličnom gestom sakupljanja razbijenih dijelova ploče poslali jasan stav o tome što misle o razbijanju dvojezičnih ploča, iz HSP-a Ante Starčević stigla je poruka da je tim činom neprimjereno obilježen pravoslavni Božić te da je zloupotrijebljen u političke svrhe od Srpskog narodnog vijeća. Usput su u svom priopćenju dometnuli kako je performans režirao ‘kvaziumjetnik’ Siniša Labrović. 'Provokacija performansa bila je uvod u politički igrokaz koji, ovako izvan vremena i konteksta u vremenu u kojemu se nalazimo, nije primjeren bilo kojem danu, a posebice danu kada se pravoslavni vjernici pripremaju za proslavu svog Božića, a katolici slave blagdan Sveta tri kralja', smatraju u HSP-u AS.

‘Zahvalan sam im za taj kompliment’, komentirao je Siniša Labrović za tportal epitet kojim su ga počastili. ‘Nemam velikih komentara na njihovo priopćenje jer živimo u demokraciji i svatko ima slobodu misliti što želi. Mislim da ih je najviše naljutilo ponovno sastavljanje ploča', kazao je Labrović.

'Tu ekipu zovem ‘antođapić’ - pazite, piše se malim slovima i skupa. Oni su meni ‘antođapići’ i takva me politika vuče na povijesne primjere Mussolinija, Hitlera, Staljina, dijelom i Tita. To su ljudi koji se ne suprotstavljaju, kojima je ideal krdo i zajednica, a idealno je to što uopće nemaju potrebu za vlastitim imenom i osobnošću. Glavno im je stopiti se s vođom’, komentirao je Labrović reakciju pravaša na njegovu instalaciju u kojoj je koristio stihove i rečenice Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.

Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama u kojima manjine čine više od 33 posto stanovništva. Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. izazvalo je protest veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba, a ta su događanja navela Labrovića, da u dogovoru sa SNV-om, postavi instalaciju ‘Razbijanje latinice’.