ANDREA ZLATAR VIOLIĆ

Kultura treba biti dio turističkog razvoja

18.06.2014 u 10:03

Bionic
Reading

Kulturna baština Zagorja je bogata i u svojoj revitalizaciji treba biti dio turističkog razvoja, zajednička je ocjena ministrice kulture Andree Zlatar Violić i zagorsko-krapinskog župana Željka Kolara, koji su danas u Svetom Križu Začretju s predstavnicima zagorskih kulturnih ustanova održali radni sastanak.

Upravljanje bogatom baštinom, koju Krapinsko-zagorska županija ima, mora povezati sve osobitosti te županije, sažela je poruku današnjeg sastanka ministrica Zlatar Violić. Pomoć Ministarstva u tom procesu neće izostati, rekla je i dodala da je cilj da se cijela kajkavska baština digne na razinu prepoznatljivosti.

Kao najskuplji projekt izdvojila je dovršenje dvorca Veliki Tabor za što je dosada utrošeno na desetke milijuna kuna, te je najavila modernizaciju stalnog postava muzeja, koji bi trebao zaživjeti krajem sljedeće godine.

Najavila je i pomoć, odnosno konceptualnu potporu - s obzirom na to da se radi i o privatnom ulaganju, za razvoj i obnovu tri objekta u Kumrovcu, kao i pomoć za obilježavanje 50. obljetnice Tjedna kajkavske kulture iduće godine.

Financijskih sredstava Ministarstva deset puta su manja od potrebnih za sve projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj, rekla je. Da bi se brže realizirali treba postići partnerstva tako, da trećinu kulturnih projekata financira lokalna zajednica, trećinu županije i trećinu Ministarstvo kulture, kazala je.

"Važno je biti realan i raditi projekte koji su dovršivi u realnom vremenu, a ne da se rade desetak godina. Možda je bolje da se smanji broj projekata, ali da se onda u njih uloži više sredstava i da građani vide rezultate u razdoblju od tri do četiri godine. Ujedno je Ministarstvo dalo upute za prijavu na Europske fondove i na tom tipu edukacije ćemo nastaviti", zaključila je ministrica.

Na novinarski upit o daljem ulaganju u Muzej neandertalaca, rekla je da bi on trebao imati svoj edukacijski park i prateće turističke objekte.

Župan Željko Kolar je istaknuo da njegova županija u postotku, gledajući izvorne prihode proračuna, spada među županije koje izdvajaju najviše novaca za kulturu. Drži da je vrlo bitno da muzeji Hrvatskog zagorja, bez obzira što spadaju pod Ministarstvo, budu usko povezani sa jedinicama lokalne uprave i samouprave i turističkom zajednicom. Istaknuo je i da je Ministarstvo kulture samo ove godine pomoglo kulturne projekte u županiji s 25 milijuna kuna.