kulturni vodič

Kultura kreće u napad na Svetu Klaru: Pogledajte što se još događa ovog tjedna

17.06.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Preporučujemo dvije izložbe, projekciju filmova, koncert i kulturni spektakl na periferiji Zagreba

Ponedjeljak, Galerija Forum

U 19 sati u Galeriji Forum bit će otvorena izložba 'Percepcije' umjetnica iz Istre i Zagreba, a nastala u suradnji s Gradskom galerijom Labin. Kustosice i autorice izložbenog koncepta su Stephanie Peršić i Marta Radman, a izložba će predstaviti nove radove deset umjetnica: Eni Blašković, Glorije Blazinšek, Sande Črnelč, Meri Files, Hane Hanak, Anje Juričić, Monike Milas, Albe Miočev, Iris Poljan i Marine Rajšić. Predstavlja audiovizualne, fotografske i ambijentalne radove, kao i one koji na nekonvencionalan način pristupaju klasičnim medijima likovnog izražavanja. Riječ je o izložbenom konceptu koji tematizira specifična ženska iskustva. Tim od deset umjetnica i dvije kustosice u ovom sastavu već je izlagao u Gradskoj galeriji Labin i u Rijeci, a nastup u Galeriji Forum im je treći. Za svaku priliku radovi se mijenjaju s obzirom na prostor i njegove specifične zahtjeve, kao i s obzirom na kontekst u kojemu se nalaze. Izložba je osmišljena i kao dijalog autorica iz Istre i Zagreba (iz svake sredine je po pet umjetnica i po jedna kustosica).

Utorak, Galerija Trotoar

U 19 sati u Galeriji Trotoar u Zagrebu otvara se samostalna izložba umjetnika Marka Zemana naslovljena 'Mara i Lara', a kustosica joj je Martina Marić Rodrigues. Zeman se predstavlja novim slikama već prepoznatljivog kolorita i energičnih nanosa boje. Neobični portreti fiktivnih likova, predimenzionirana tijela i idilični pejzaži rezultat su njegova promatranja svakodnevnice i opuštenog pristupa slikarskom procesu u kojem naglašenu ulogu imaju slučajnost i humor. Izložba se može pogledati do 7. rujna (ljetna pauza galerije je od 14. srpnja do 24. kolovoza), a popratni program bit će najavljen naknadno. Zeman (1975., Zagreb) se izražava prvenstveno u području slikarstva, ali i crteža, kolaža i plakata. Zanima ga istraživanje forme i slikarskog procesa, a u gradnji slika instinktivno se koristi raznim materijalima. Često prikazuje, s primjesom humora, svoju neposrednu okolinu, osobno viđenje svakodnevnih i običnih motiva.

Četvrtak, KIC

Tuškanac u gostima, u partnerstvu s Hrvatskom kinotekom i Zagreb filmom, predstavlja premijere pet digitalno restauriranih filmova Branka Marjanovića, pionira dokumentarnog filma o fenomenima iz prirode u jugoslavenskoj kinematografiji. Program 'Restauracije: Branko Marjanović - čudo prirode' održat će se u četvrtak 20. lipnja u Kulturno-informativnom centru (KIC) s početkom u 19 sati, a ulaz je besplatan. Prije projekcija o opusu i doprinosima redatelja govorit će sveučilišni profesor i filmolog Hrvoje Turković. Među pet dokumentaraca o uzbudljivoj svakodnevici i ponašanju fascinantnih kopnenih i morskih životinja, gledatelji će imati priliku zaviriti u medvjeđi brlog ('Buđenje', 1964.), upoznati lukavu lisicu ('Lisica', 1964.) i proždrljivog puha ('Puh', 1977.) te zaplivati s elegantnim morskim konjicem ('Submarina', 1965.) i školjkom na 'mlazni pogon' ('Lepeza svetog Jakova', 1975.). Osim po visokom estetskom standardu, Marjanovićevi dokumentarci zapaženi su po jedinstvenom humanističkom pristupu koji zagovara potrebu za kontroliranom međuovisnošću čovjeka i prirode radi održivosti čitavog ekosustava.

Filmovi Branka Marjanovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kino Tuškanac

Petak, Kontesa

U sklopu novog programa Žarište, u Kontesi sviraju Smrdljivi Martini i Linija 109. Smrdljivi Martini su zagrebački bend koji pjeva o konkretnim problemima svoje generacije, pametnim, ali i glupim forama, najboljim kombinacijama hrane, ljubavi i svom gradu. Bend je nastao 2021. prvenstveno za Superval festival, a nakon toga počeo je svirati za publiku širom Hrvatske. Izvodi punk-rock s kombinacijom različitih žanrova. Linija 109 je zagrebački ženski bend osnovan 2022. godine. Svoju glazbu temelje na alternativnom rocku s elementima post-rocka, shoegazea i indie rocka. Bend je dosad nastupao po brojnim zagrebačkim klubovima, a predstavili su se na Supervalu - festivalu školskih bendova. Ulaznice po cijeni od pet eura mogu se kupiti ovdje, a na dan događanja koštat će sedam eura.

Izvor: Društvene mreže

Subota, Sveta Klara

Sveta Klara je druga postaja Zagrebačkih kvartova kulture - projekta koji organizira Ustanova Novi prostori kulture s ciljem njenog dovođenja u sve dijelove grada. Program se odvija ispred OŠ Sveta Klara, a organizatori su pripremili koncerte, filmove, predstave i suvremeni cirkus. U subotu će od 19 sati nastupiti The Sick Swing Orchestra s repertoarom obrada poznatih standarda i evergrina iz doba dixielanda, swinga i jivea. Nakon koncerta, od 21 sat, na programu je novi film Sofije Coppole 'Priscilla' o odnosu Elvisa Presleyja i njegove supruge Priscille. Više o programu, koji počinje u petak i traje do nedjelje, pročitajte ovdje.