utemeljen na stvarnom događaju

Kultni Tanhoferov film 'H-8' prvi je domaći naslov uvršten u prestižni program Venice Classics

26.01.2022 u 10:38

Bionic
Reading

'H-8' će se u kinu Cinema Rossini prikazati 17. ožujka, a predstavit će ga Dunja Jelenković, profesorica na Sveučilištu Ca 'Foscari u Veneciji, nakon čega slijedi sesija pitanja i odgovora s publikom

"H-8" redatelja Nikole Tanhofera prvi je domaći naslov uvršten u prestižni program Venice Classics te Classici fuori Mostra, a bit će predstavljen tijekom trećeg izdanja Classici fuori Mostra koji se održava od 10. veljače do 26. svibnja svakog četvrtka u kinu Cinema Rossini u Veneciji, izvijestio je HAVC.

Film je digitalnim postupkom 2020. restaurirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra, u zagrebačkim studijima Ater i Klik film. 

Filmski klasik utemeljen na stvarnom događaju

Tanhoferov film iz 1958. utemeljen je na stvarnom događaju, prometnoj nesreći u kojoj je vozač automobila skrivio sudar između autobusa i kamiona te nakon toga pobjegao s mjesta nesreće.

Svjedoci su zapamtili samo prve dvije oznake registarske tablice automobila: H-8, a automobil i njegov vlasnik nisu nikada pronađeni.

Film je oduševio i tadašnju filmsku kritiku, a osim uspjeha u domaćim kinima distribuiran je u petnaestak zemalja svijeta, a u anketi među hrvatskim filmskim kritičarima 2020. proglašen je najboljim hrvatskim igranim filmom svih vremena.

Prizori iz filma H-8 Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Kvaliteti filma doprinijeli su i njegovi scenaristi, novinar Tomislav Butorac i Zvonimir Berković, koji je kasnije postao jedan od najvećih hrvatskih filmskih redatelja. Snimatelj je bio Slavko Zalar, a montažerka Radojka Ivančević.

Glumački postav predstavio je neka od najvećih imena tog doba, od Mije Oremović, Borisa Buzančića, Vanje Dracha, Marije Kohn do Pere Kvrgića, Mire Nikolić i Antuna Vrdoljaka koji je također kasnije postao redatelj.

Pročelnik Hrvatske kinoteke Dinko Majcen rekao je kako ta institucija od svog osnutka sustavno, uz podršku Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audiovizualnog centra, provodi postupke zaštite nacionalne filmske baštine u svrhu dugoročnog očuvanja filmskih djela.

"Osim same dugoročne zaštite, osnovni cilj je učiniti baštinske filmove dostupnima publici, kao i da stručnoj javnosti ponovo stavimo u fokus određene naslove i autore s ciljem nove valorizacije", ustvrdio je. Uvrštenje Tanhoferova filma u program Venice Classics smatra ne samo iznimnom pohvalom jednog od najprestižnijih filmskih festivala naporima Hrvatske kinoteke na očuvanju audiovizualne baštine, već i izuzetno značajnim za sveukupnu djelatnost vezanu uz zaštitu filmske baštine "jer u okviru velike svjetske pozornice omogućava vidljivost i 'novi život' blagu kojeg čuvamo".

Načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva Hrvatske kinoteke Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije filma, rekao je kako su u restauraciji korišteni filmski materijali prve generacije - originalni negativ i ton negativ, kao izvornici s najviše sačuvanih informacija o slici i zvuku djela.

"Ovaj višemjesečni proces iznimne zahtjevnosti izveden je po strogim etičkim i tehničkim standardima Svjetskog udruženja filmskih arhiva (FIAF), pri čemu je posebna pažnja posvećena očuvanju svih pojavnih karakteristika filma iz vremena premijernog prikazivanja", napomenuo je.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich čestitao je svima koji su sudjelovali u toj vrhunskoj restauraciji, izrazivši nadu da će to veliko međunarodno priznanje osnažiti sve aktere u zajedničkim naporima da se ozbiljno ulovimo obaveza koje imamo prema našoj vrijednoj filmskoj baštini.

Podsjetio je kako je 2020. godine digitalno restaurirani dugometražni igrani film "Deveti krug" slovenskog redatelja France Štiglica iz 1960., snimljen pod okriljem Jadran filma, uvršten u program Cannes Classics Filmskog festivala u Cannesu, tako da je ovo svojevrsni nastavak proboja hrvatskih restauriranih filmova na baštinske programe tzv. A festivala.

"H8" će se u kinu Cinema Rossini prikazati 17. ožujka, a predstavit će ga Dunja Jelenković, profesorica na Sveučilištu Ca 'Foscari u Veneciji, nakon čega slijedi sesija pitanja i odgovora s publikom.