ANONIMNI SPASITELJI

Kuća Franka Lloyda Wrighta spašena od rušenja

03.01.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Kuća jednog od najpoznatijih arhitekata 20. stoljeća, u kojoj je živio njegov sin David sve do smrti u 102. godini, prodana je anonimnim kupcima za 2,38 milijuna dolara te tako očuvana od uništenja

Kuća u Phoenixu koju je dizajnirao legendarni arhitekt Frank Lloyd Wright, za svog sina i njegovu suprugu, kupili su anonimni kupci te time očuvali rezidenciju od uništenja.

Kuća je dovršena 1952., a Wrightov sin David živio je tamo sa suprugom Gladys sve do svoje smrti 1997. u 102 godini. Otkupljena je od obitelji 2009. te prodana tri godine kasnije lokalnoj građevinskoj tvrtki 8081 Meridian, koja ju je planirala srušiti i izgraditi nove zgrade na tom području. Njihov dom koji spiralnom strukturom podsjeća na dizajn Wrightova slavnog pothvata – njujorškog muzeja Guggenheim, kupljen je za 2,38 milijuna dolara.

Udruga za održavanje umjetnosti Franka Lloyda Wrighta smještena u Chicagu zahvalna je anonimnim kupcima koji su građevinu prepustili restauraciji.

'Ova kupnja veličanstvena je i velikodušna gesta. To je poklon stanovnicima Phoenixa, svjetskim udruženjima arhitekata i svima kojima je stalo do povijesti moderne arhitekture', izjavio je predsjednik udruge Larry Woodin. Agent za nekretnine Bob Hassett, koji je zastupao kupce, objasnio je da žele ostati anonimni te da im je glavna namjera bila zaštiti kuću od rušenja.

'Oni obožavaju rad Franka Lloyda Wrighta i oduvijek su se divili toj kući i njezinoj povijesnoj važnosti. Bila bi travestija da je srušena. To je ipak jedno od njegovih najpoznatijih djela', kazao je Hasset.

Planovi za restauraciju u pripremi su, a novi vlasnici također su zatražili od gradskih vlasti da se građevina proglasi povijesnom znamenitošću.