MEDIJSKA UMJETNOST IZ HRVATSKE

Kroatien Kreativ 2013. dio Filmskog muzeja u Düsseldorfu

08.04.2013 u 12:27

Bionic
Reading

U sklopu programa promocije hrvatske kulture u Njemačkoj 'Kroatien Kreativ 2013' 20. travnja će u Filmskom muzeju u Düsseldorfu, jednom od najljepših njemačkih filmskih muzeja smještenom na obali Rajne, u okviru manifestacije Noć muzeja, biti predstavljena luminoakustička kompozicija 'Lighterature Reading' u izvedbi umjetničkog dvojca Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović)

Noć muzeja' tradicionalno je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Njemačkoj te će hrvatski program, koji je u okviru 'Kroatien Kreativ 2013' treći u nizu događanja pod imenom 'Medijska umjetnost iz Hrvatske', vidjeti velik broj posjetitelja.

Lighterature Reading temelji se na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike korištenjem fotoelektričnog efekta u solarnim panelima. Otud i naziv kojim je definirana tehnika izvođenja i skladanja – luminoakustika. Različiti izvori svjetla generiraju različite frekvencije zvuka koje se daljnjim procesuiranjem pretvaraju u modularni glazbeni komad. Osnovna je frekvencija 50 Hz ton G), a dobivena je iz konverzije svjetla kazališnog reflektora.

Ovim projektom nastavlja se uspjeh programa 'Kroatien Kreativ 2013' koji će priređivati događanja po cijeloj Njemačkoj kroz 2013., a za cilj ima približiti hrvatsku kulturu njemačkoj publici. Kuratorica programa 'Medijska umjetnost iz Hrvatske' je Ingeborg Fülepp, koordinatori 'Kroatien Kreativ 2013' su Stipe Pleština i Blažena Radas, a kuratorica je Alida Bremer. Pokroviteljica programa je s hrvatske strane ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić i s njemačke strane savezni ministar za kulturu Bernd Neuamnn, a kao spona obje zemlje pokrovitelj je i veleposlanik u Berlinu Miro Kovač