TEHNOLOGIJA SA SRCEM

Kraftwerk u Ljubljani: STEM revolucija u praksi

23.02.2018 u 13:52

Bionic
Reading

Njemački četverac pokazao je zašto je danas, po svemu sudeći, najutjecanija glazbena formacija na svijetu, a nastup koji se prati s 3-D naočalama jedinstveno je iskustvo u kojem se zvukovlje i vizualni efekti spajaju u multidisciplinarni luna park

U sklopu turneje na kojom promoviraju svoj magnum opus '3-D The Catalogue' koji je ove godine zasluženo dobio Grammyja kao ponajbolji dance/elektronski album, Kraftwerk su u četvrtak, 22. veljače nastupili u ljubljanskoj Hali Tivoli. Premda je posrijedi glazbeni događaj par excellence koji je na vrijeme najavljivan u regiji, skupilo se samo oko četiri tisuće ljudi smještenih u malu dvoranu Tivoli. Vjerojatno je tomu uzrok i činjenica da Kraftwerk u sklopu turneje nastupa još i u Sarajevu, Beogradu i Puli, a mnogi koji su odlučili iz Hrvatske zapaliti u Ljubljanu panično su na dan koncerta prodavali svoje karte zbog loših vremenskih uvjeta.

  • +9
Kraftwerk u Ljubljani Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Mušćet

No, oni koji su došli, uistinu su bili dijelom izvanserijskog nastupa. Kad je posrijedi Kraftwerk, onda, dakako, nastup i ne može biti doživljen u gabaritima standardnoga glazbenog showa. Već na osjetilnoj ravni koncert je bio drukčiji zato što su posjetitelji dobili 3D naočale s kojima su efektno mogli pratiti zbivanja na platnu u pozadini, ali i doživjeti druge trodimenzionalne efekte. S time u vezi je vjerojatno i činjenica da jačina zvuka nije bila na standardnoj razini već nešto niža što je iziskivalo i dodatni unos svakoga posjetitelja. Jer, Kraftwerk se ne prilagođava publici, nego je to obratno.

71-godišnji Ralf Hütter i trojica članova koji su se Kraftwerku priključili između 1989. i 2012. godine cijeli nastup očekivano su proveli iza konzola na kojima su bili postavljeni prijenosnici, sintesajzeri, elekroničke perkusije i ostala tehnika. Odjeveni u fluorescentna Spandex odijela, s beživotnim izrazima lica u dvosatnom su nastupu proveli publiku kroz jedinstveni glazbeni doživljaj koji najcjelovitije odražava europsku glazbu 20. i 21. stoljeća.

Ne čude stoga mišljenja da je Kraftwerk danas utjecajniji od Beatlesa. Prije svega, premda je u zadnje 32 godine izdao samo jedan novi album, Kraftwerk aktivno i dalje nastupa šireći polje tehnoloških iskustava pritom čekajući da tehnologija - koliko god brzo napreduje – tek sustigne njihove ideje. Jer, Kraftwerk cijelu karijeru stvara taj začudni konglomerat tehnoloških zvukova ucijepljujući u svoj glazbeni izričaj intenzitet i emociju.

Za razliku od ostala dva najutjecajnija svjetska banda, Beatlesa i Ramonesa, Kraftwerk je morao sam stvarati svoje glazbene obrasce, s obzirom da je nakon Drugog svjetskog rata njemačka suvremena glazba sasvim zamrla. Kraftwerk je krenuo ispočetka, njegovi članovi klasično su glazbeno obrazovani i stvorili su novu glazbenu esenciju, u čemu su, zapravo najsličniji Ramonesima koji su također ogoljeli glazbu na ono osnovno.

Nastup Kraftwerka koji je izveo koktel glazbenih struktura od četvrtog im albuma 'Autobahn' do posljednjeg +Tour De France Soundtracks' završio je s dva spektakularna bisa. Na prvome su izveli 'The Robots', no umjesto njih, za kozolama su bili roboti s njihovim likovima. Na drugom bisu odsvirali su 'Aero Dynamik', 'Planet of Visions' i efektni pastiž s albuma 'Electric Cafe': 'Boing Boom Tschack', 'Techno Pop' i 'Musique Non Stop', nakon čega se član po član u najklasičnijem teatarskom smislu naklonio publici i završio iznimno dojmljiv nastup.

Stoga će, vjerujem, mnogi od posjetitelja zacijelo 29. kolovoza otići u Pulu da vide ljetnu varijantu banda, a onima koji nisu ovoga puta dobacili do Ljubljane, definitivno preporučujem da ovaj 3-D nastup pogledaju u pulskoj areni na otvorenju Dimensions festivala.