OPERNA ZVIJEZDA DANAŠNJICE

Koncert Eline Garanče u Hrvatskoj

03.01.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Mezzosopran Elina Garanča napokon će gostovati u Hrvatskoj, i to u ponedjeljak, 21. siječnja, s početkom u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu

'Imala sam sedam godina i roditelji su me odveli na Wagnerovog 'Tannhäusera'. Užasno sam se dosađivala jer nisam ništa razumjela i otišla sam iz kazališta u stanci', priznala je Elina o svojem prvom susretu s operom. Omiljena pjevačica tada joj je bila Barbra Streisand, a obožavala je i pop dive poput Whitney Houston i Mariah Carey, čije je pjesme često pjevušila.

Svijet opere otkriva sa 17 godina zahvaljujući ploči na kojoj se, među ostalima, nalazila slavna Normina arija 'Casta diva' u interpretaciji australske koloraturne sopranistice Joan Sutherland

Elina Garanča jedna je od najvećih opernih zvijezda današnjice. Ova letonska mezzosopranistica pažnju je privukla kada je za samo deset dana spremila ulogu Giovane Seymour u Donizettijevoj operi 'Anna Bolena'. Pobjede na Međunarodnim pjevačkim natjecanjima otvaraju joj vrata svjetskih opernih pozornica. Nastupala je u najvažnijim opernim kućama kao što su njujorška Metropolitan opera, londonska Kraljevska opera Covent Garden, Bečka i Bavarska državna opera, bečki Musikverein, pariška Opera Garnier itd. Snimila je desetak CD i DVD izdanja za najprestižnije izdavačke kušće, dobitnica je brojnih nagrada od kojih čak četiri za pjevačicu godine. Europska kulturna zaklada dodijelila joj je Europsku nagradu za glazbu 2006.

'Gospođa Garanča ima sve što je potrebno: muzikalnost, tehniku, glas, samouvjerenost, pamet, dramski opseg i izgled filmske zvijezde', riječi su uglednog glazbenog kritičara New York Suna koje možda ponajbolje opisuju ovu slavnu primadonu. Jedan od njezinih posljednjih trijumfa svakako je utjelovljenje Bizetove strastvene ciganke Carmen kojom je oduševila ljubitelje opere diljem svijeta i još jednom dokazala svoj zvjezdani status operne dive. Nakon tog senzacionalnog uspjeha u Metropolitan operi kojemu je, putem izravnoga satelitskog prijenosa, svjedočila i hrvatska publika u rasprodanoj dvorani Lisinski, Elina Garanča prvi će puta i uživo zapjevati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 21. siječnja. Koncert je dio njezine europske turneje.