SUBOTNJE MATINEJE U FOYERU

Komorni koncert Gudačkog seksteta u Rijeci

18.02.2010 u 11:41

Bionic
Reading

U okviru novog ovosezonskog koncertnog ciklusa pod nazivom 'Subotnje matineje u foyeru', slijedi treći po redu komorni koncert, koncert gudačkog seksteta orkestra Opere

Na programu su dva glasovita djela za gudače, Haydnov Gudački kvartet u d-molu te gudački sekstet Arnolda Schönberga 'Preobražena noć' (Verklärte Nacht). Djela će izvesti violinisti Darko Linarić i Romeo Drucker, Aned Sngryan i Valeriya Vashchenko na violama te čelisti Petar Kovačić i Tetyana Sklyarenko.

Austrijski skladatelj i dirigent Joseph Haydn (1732–1809), poznat i kao otac gudačkih kvarteta, kako ga se zove zbog njegovoga doprinosa toj formi, poznate gudačke kvartete opusa 76 skladao je 1796. i 1797. godine. Posvetio ih je mađarskom grofu Josephu Erdödyju. Tih šest kvarteta posljednji su komplet što ih je Haydn skladao, a smatraju se njegovim najambicioznijim komornim djelima.

Arnold Schönberg (1874-1951), predstavnik bečke škole, bio je prvi koji je skladao atonalitetna djela i upotrijebio dvanaestotonsku tehniku. Njegov jednostavačni gudački sekstet 'Preobražena noć' smatra se njegovim najranijim važnim radom. Kompleksno, strastveno djelo za gudački sekstet napisano je 1899. godine i inspirirano je istoimenom pjesmom Richard Dehmelova. 'Preobraženu noć' Schönberg je skladao tri tjedna nakon što je upoznao Mathilde, sestru svojega učitelja Alexandera von Zemlinskog u koju se zaljubio, a kasnije se njome i oženio. Kada je 1902. godine 'Preobražena noć' premijerno izvedena, izazvala je kontroverze kako zbog modernog zvuka, tako i zbog eksplicitnih referenci na seksualne teme u Dehmelovoj pjesmi.

Koncert će se održati u subotu, 20. veljače 2010. u 12 sati, u HNK Ivana pl. Zajca.