JEDNOGODIŠNJA PRESTIŽNA TITULA

Koji su kriteriji za Europsku prijestolnicu kulture?

04.07.2014 u 14:01

Bionic
Reading

Sylvain Pasqua iz Europske komisije danas je na Info danu, što su ga u zagrebačkom Muzeju Mimara organizirali Ministarstvo kulture i Europska komisija, predstavio inicijativu Europska prijestolnica kulture (EPK) i naglasio kako je ona izvrsna prigoda za oživljavanje gradova i podizanje njihova međunarodnog profila

Koordinator inicijative Europske prijestolnice kulture (EPK) predstavnicima hrvatskih gradova zainteresiranih za prijavu za naslov EPK poručio je da je ta inicijativa osmišljena kako bi se istaknulo bogatstvo i raznolikost europskih kultura te proslavile zajedničke kulturne značajke koje dijele Europljani.

Po Pasquainim riječima inicijativa povećava osjećaj europskih građana o pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru te doprinosi kulturnom razvoju gradova i šire zajednice.

Iskustvo je pokazalo, istaknuo je, da je taj događaj izvrsna prigoda za oživljavanje gradova, podizanje njihova međunarodnoga profila, jačanje imidža gradova u očima njihovih stanovnika.

'Gradovi koji su bili europske prijestolnice kulture dišu novim životom', napomenuo je dodavši kako im to pomaže i u jačanju vlastitoga turizma.

Podsjetio je i na proces odabira europske prijestolnice kulture napomenuvši da države članice obično preko svojih ministarstva kulture objavljuju poziv za podnošenje prijava, a gradovi zainteresirani za sudjelovanje u natječaju moraju podnijeti prijedlog za razmatranje.

Dostavljene zahtjeve, istaknuo je Pasqua, pregledava i provjerava skupina neovisnih stručnjaka te utvrđuje jesu li zahtjevi u skladu s propisanim kriterijima. Nakon toga, kako je rekao, odabiru se gradovi koji ulaze u uži popis i od kojih se onda traži detaljnija aplikacija.

U završnom dijelu procesa odabira ponovno se sastaju neovisni stručnjaci i donose konačnu ocjenu preporučujući jedan grad po zemlji domaćinu za naslov EPK.

'Tek onda je grad službeno označen kao europska prijestolnica kulture', rekao je.

Pasqua je istaknuo i kako je uloga Europske komisije da osigura poštivanje utvrđenih pravila koja se u natječaju provode na razini EU.

Razdoblje od natječaja do imenovanja duže je zbog planiranja i pripreme tako kompleksnoga događaja, objasnio je. Europska komisija održava predavanja, predstavljanja i radionice kako bi što snažnije sudjelovala savjetima i smjernicama u potpori europskim gradovima koji se natječu za europsku prijestolnicu kulture, napomenuo je. Tek na kraju toga razdoblja praćenja EK odlučuje se hoće li preporučiti kandidata, podsjetio je.

Svi gradovi kandidati, kako je istaknuo, moraju ispuniti zajednički prijavni obrazac. Dodao je kako su gradovi kandidati pozvani da u skladu s formalnim uvjetima izrade svoje aplikacije.

'Prijave koje ne slijede strogo propisane zahtjeve neće proći predselekciju, a njihova prijava će se smatrati neprihvatljivom pa se dalje neće ispitivati', rekao je Pasqua.

Pojasnio je kako zahtjev mora biti napisan na jednom ili više službenih jezika Europske unije te da je engleski jedan od jezika na kojem zahtjev mora biti napisan.

Govoreći o kriterijima za dodjelu naslova, istaknuo je da su oni razvrstani u šest kategorija - značenje dugoročne strategije, njegova europska dimenzija, kulturno-umjetnički sadržaji, kapaciteti, raširenost i vođenje

Pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić na početku Info dana istaknula je kako pojedini gradovi natječajem za EPK povećavaju svoj razvoj što ima odraza, kako je rekla, na širu i užu regiju.

To stvara gradu i regiji niz dobrih okolnosti, napomenula je dodavši kako je cilj natječaja da kandidati ostvare što bolje rezultate.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je 11. lipnja objavilo Poziv za podnošenje prijava za inicijativu EU 'Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u RH'.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju. Naslov EPK dodjeljuje se svake godine jednome gradu u dvije države članice EU pa će tako 2020. naslov Europske prijestolnice kulture ponijeti uz grad iz Hrvatske ponijeti i jedan grad iz i Irske.

Brojni europski gradovi dosad su iskoristili tu titulu za preobrazbu vlastite kulturne osnove, te tako izmijenili način na koji ih svijet promatra. Kad grad dobije naslov Europske prijestolnice kulture, tijekom cijele jedne godine u njemu se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe, a postavljaju se i zanimljive instalacije. Jednogodišnjim nošenjem ove titule izabrani se gradovi nadaju povećanoj inozemnoj pozornosti i velikom broju posjetitelja.