NOVI KOLEKTIVNI

Koeficijent intendantice HNK bit će najviši među kulturnjacima

15.05.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Nakon što je prije nekoliko dana objavljen Nacrt prijedloga izmjena naziva radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u javnim službama u sektoru kulture u okviru Nacrta Granskog kolektivnog ugovora koji uskoro treba pred Vladu, Ministarstvo kulture javnost je pozvalo na komentare i javnu raspravu

U Ministarstvu kulture parafiran je Nacrt Granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna, a utvrđen je od strane Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i Pregovaračkog odbora sindikata djelatnika u kulturi.

Nacrt tek treba biti predstavljen nadležnim tijelima i Vladi Republike Hrvatske, a predviđeno je da će na snagu stupiti 1. lipnja ove godine.

Predstavnici Ministarstva i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi zajedno su utvrdili i tekst Nacrta Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama te javnost pozvali na sudjelovanje u javnoj raspravi.

Tom se uredbom uređuju jedinstveni nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova u javnim službama u skladu sa Zakonom o plaćama u javnim službama.

U predloženim izmjenama vidljivo je da je povećan koeficijent složenosti poslova intendantici HNK u Zagrebu sa 3,007 na 3,50, te koeficijenti ravnatelja nacionalne Drame, Opere i Baleta s 2,425 na 2,473. Te će se promjene, ukoliko Nacrt izmjena bude prihvaćen, u konačnici odraziti na visinu plaće.

Izmjenama su ukinuti i neki nazivi, među kojima i oblikovatelj scenskog svjetla i tona, što su sada dva naziva: oblikovatelj svjetla te majstor tona. Koeficijent za oblikovatelja svjetla porastao je s 1,503 na 1,843 dok je majstor tona sveden na niži koeficjent složenosti posla odnosno na 1,018.

Cjelovit Nacrt dostupan je na linku, a svi zainteresirani za sudjelovanje u javnoj raspravi više informacija imaju na stranicama Ministarstva.