Groblje zaboravljenih knjiga

Knjiga 'Grad od pare' Carlosa Ruiza Zafóna objavljena na hrvatskom

08.04.2021 u 12:36

Bionic
Reading

Knjiga "Grad od pare", posljednja iz pera španjolskog književnika Carlosa Ruiza Zafóna u kojoj otkriva tajne svoje slavne tetralogije "Groblje zaboravljenih knjiga", objavljena je na hrvatskom u izdanju Frakture

Carlos Ruiz Zafón (1964.-2020.) jedan je od najpopularnijih španjolskih pisaca i jedan od najčitanijih književnika svijeta. Nagrađen već za prvi roman, "Princ Magle" (1993.), ubrzo objavljuje romane "Ponoćna palača", "Rujanska svjetla" i "Marina". Godine 2002. u Španjolskoj je postao književnom senzacijom, a njegov roman "Sjena vjetra", čija se radnja odvija u Barceloni 50-ih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine.

Od 1994. živio je u Los Angelesu, radio kao scenarist i pisao za španjolske dnevne novine El País i La Vanguardia. Dosad je preveden na više od četrdeset jezika te prodan u desecima milijuna primjeraka.

Njegova tetralogija "Groblje zaboravljenih knjiga", započeta "Sjenom vjetra" (2001.), nastavljena "Anđelovom igrom" (2008.) i "Zatočenikom Neba" (2011.) te maestralno finiširana "Labirintom duhova" (2017.), jedinstvena je posveta gotičkim romanima, ali još više Barceloni, gradu koji se mijenjao od kraja devetnaestog stoljeća do sredine dvadesetoga i u kojem se susreću prokleti pisci, veleindustrijalci, zatočene i hrabre djeve, ljubitelji knjiga.

Autor niza svjetskih bestselera, Carlos Ruiz Zafón svojim je romanima stvorio jedinstven svijet koji se s pravom naziva zafonovskim. U njemu se isprepleću uzbudljivi zapleti, ljubavne storije te obožavanje knjiga i pisanja.

"Grad od pare" (2020.), posljednja knjiga koju je napisao, u jedanaest priča razotkriva tajnu karte svijeta koju su, između ostalih, docrtavali i Cervantes i Gaudí, ističu iz Frakture.

Pisac je ovo djelo zamislio kao priznanje svojim čitateljima koji su ga slijedili tijekom sage započete s romanom "Sjena vjetra". Najavljen kao ljubavno pismo nenadmašnog majstora pripovijedanja čitateljima kojim se oprašta od svoga svemira od pare, "Grad od pare" prepun je odjeka sjajnih likova i motiva tetralogije "Groblje zaboravljenih knjiga".

Knjigu "Grad od pare" na hrvatski je prevela Ela Varošanec Krsnik.