108 RADOVA

Klovićevi u znaku ilustracija Tomislava Torjanca

19.11.2013 u 14:58

Izložba Tomislava Torjanca

Izvor: Promo fotografije / Autor: Klovićevi dvori

Bionic
Reading

Izložbom ilustracija Tomislava Torjanca, koja se otvara večeras u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, predstavit će se cjelovit opus tog traženog mladog umjetnika, koji se u svijetu proslavio ilustracijom romana 'Pijev život' Yanna Martela

U pet dvorana Klovićevih dvora izložit će se 108 autorovih radova, među kojima i veliki formati, što je rijetkost za ilustratore. Predstavit će se složene tehnike suvremene izrade ilustracija kombiniranjem ulja na MDF pločama, fotografija i digitalne obrade, dok će u popratnom programu autor sudjelovati u likovnim radionicama za djecu, srednjoškolce i odrasle.

Torjanac je 2006. bio nagrađen na velikom međunarodnom natječaju za ilustriranje novog izdanja romana Yanna Martela "Life of Pi", a s tih četrdeset ilustracija postao je svjetski prepoznatljiv i tražen autor, ističe se u najavi Galerije.

To je izdanje dosad objavljeno u desetak zemalja, među ostalim u Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, SAD-u i Njemačkoj. Britansko izdanje ilustriranog Pijeva života nagrađeno je prvom nagradom na "British Book Design and Production Awards 2008" u kategoriji "Limited Edition/Fine Binding".

Najčešće slika uljenim bojama u kombinaciji s digitalnom tehnikom, a ilustrirao je, među ostalim, slikovnice "Skakači" Hansa ChristianaAndersena, "Mačak i vrag" Jamesa Joycea, "Djevojčica i div" Neli Kodrič Filipić, "Kako živi Antuntun" Grigora Viteza, "Grga Čvarak" Ratka Zvrka, te ovitke zbirke kratkih priča "Iznenada netko pokuca" Etgara Kereta i romana "Beatrice i Vergilije" Yanna Martela.

Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te samostalno u Londonu, a 2006. i 2007. radovi su mu uvršteni u američki ilustratorski godišnjak "Spectrum: The Best in Contemporary Fantastic Art". U Hrvatskoj je za svoja ostvarenja nagrađen s dvije nagrade "Kiklop", dvije nagrade "Lice knjige" te dvije nagrade "Grigor Vitez".

Torjanac je prošle godine osvojio Grand Prix 4. hrvatskog bijenala ilustracije, a prosudbena komisija nagradila ga je prijedlogom za održavanje samostalne izložbe. Njegova izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 15. prosinca.