KULTURNO DOBRO

Klapsko pjevanje na UNESCO-voj listi

05.12.2012 u 21:21

Bionic
Reading

Klapsko pjevanje upisano je danas na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca, izvijestilo je Ministarstvo kulture

Odbor je na sastanku jednoglasno prihvatio prijedlog svojeg posebnog stručnog tijela koje je zaduženo za pregled i evaluaciju pristiglih nominacija.

Hrvatsko izaslanstvo u kojemu su bili predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Stalnoga predstavništva RH zahvalilo je tom prigodom Međuvladinom odboru što je prepoznalo klapsko pjevanje kao iznimnu baštinu svijeta, ističe se u priopćenju.

Uvrštenje klapskoga pjevanja na Reprezentativni popis potvrda je njegove vrijednosti i značaja, ne samo kao nacionalne već i kao dijela svjetske baštine, ističu iz Ministarstva. No, to znači i preuzimanje obveza, na međunarodnoj i na nacionalnoj razini, da se tako visoko valorizirano kulturno dobro nadalje čuva, prenosi i promiče kao dio svjetske baštine.

'Uvrštavanjem na Reprezentativnu listu priznati međunarodni status našeg nematerijalnog kulturnog dobra, otvara i brojne druge mogućnosti promicanja Republike Hrvatske, njezine kulture i stvaralaštva kao i promoviranja specifičnosti njezinih pojedinih regija i područja, posebno kroz kulturni turizam', ističe se u priopćenju.

Hrvatska sada ima 12 dobara upisanih na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te jedno dobro na Popisu ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Hrvatska je UNESCO-ovu Konvenciju za očuvanje i zaštitu nematerijalne kulturne baštine ratificirala kao 17. zemlja 2005. godine, a Zakonom o prihvaćanju Konvencije, Ministarstvo kulture utvrđeno je kao središnje tijelo za njezino provođenje. UNESCO je Konvencijom formirao dva popisa nematerijalne kulturne baštine: Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i Popis nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.