UTORAK NA ZAGREBDOXU

Kim Longinotto danas gostuje na ZagrebDoXXL-u

24.02.2015 u 10:25

Bionic
Reading

Utorak na ZagrebDoxu donosi prvo u nizu događanja iz programa ZagrebDoXXL: Upoznajte Kim Longinotto. Program započinje u 19 sati u Dvorani 4, a donosi projekcije filmova 'Snovolovka' i 'Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja', uz gostovanje i razgovor s autoricom

Prije projekcije 'Snovolovke' redateljici će direktor festivala Nenad Puhovski uručiti Nagradu Mojoj generaciji. Riječ je o nagradi onim autorima koji su kvalitetom svojih radova godinama prisutni i presudni u dokumentarnom filmu.

Regionalna konkurencija drugog službenog festivalskog dana uključuje iznimno ostvarenje austrijsko-francuskog redatelja (i avijatičara) Huberta Saupera koje je na rasporedu u Dvorani 1 u 15 sati. U filmu 'Dolazimo u miru (Dolazimo kao prijatelji)' autor 'Darwinove noćne more' (2004) ponovno snima u Africi. Ovaj put u fokusu je presijecanje multinacionalnih interesa u Sudanu, od kineskih radnika na naftnim poljima i UN-ovih mirotvoraca do američkih evangelista.

Tri filma Fade Ina na ZagrebDoxu

Od ukupno sedam hrvatskih naslova u regionalnoj konkurenciji, izbornik festivala Nenad Puhovski, odabrao je tri naslova iz produkcije Fade Ina. Filmovi će premijerna prikazivanja imati u utorak, 24. veljače. U 17 sati u Dvorani 1 prikazat će se filmovi 'Besplatno' Vlatke Vorkapić i 'Posljednjih 100' Morane Komljenović, a u 19 sati u istoj dvorani i film 'Bolesno' Hrvoja Mabića. Sva tri filma nastala su u koprodukciji Fade Ina i Ustanove Zagreb film, a na filmu 'Bolesno' koprodukciju potpisuje još i Drugi plan.


Iz buketa sjajnih filmova međunarodne konkurencije ovom prilikom izdvajamo američki 'Rich Hill' (22, Dvorana 2) u režiji Tracy Droz Dragos i Andrewa Droza Palerma. Dobitnik velike nagrade američkog žirija za dokumentarni film na Sundanceu priča je o trojici dječaka iz siromašnog i izoliranog gradića na američkom Srednjem zapadu i njihovoj svakodnevici.

Happy Dox predvodi sjajan francuski dokumentarac 'Brat i sestra', dobitnik nagrade Filmmakers of the Present u Locarnu, u režiji francuskog redatelja Daniela Touatija. Ostvarenje je to koje nas uvodi u složen odnos i Cyrila (5) i njegove sestre Marie (8) koji mnogim razlikama unatoč dijele zajedničku strast prema glazbi. Film je na rasporedu u 20 sati u Dvorani 3.

U utorak spomenimo još i Retrospektivu hrvatskog glazbenog dokumentarca u kojoj će biti prikazana tri filma: 'Mariška band' Petra Krelje, 'Punčke' Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića i 'Bože čuvaj Le zbor' koji potpisuju Noah Pintarić i Lora Šuljić.