'Kazalište: prostor slobode'

Kazalište lutaka Rijeka najavljuje niz premijera i događanja u novoj sezoni

31.08.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo je kako će u kazališnoj sezoni 2022./2023. pod nazivom 'Kazalište: prostor slobode', izvesti tri premijerne predstave uz dvadesetak repriznih naslova

Ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir rekla je na konferenciji za novinare da moto sezone naznačuje kazalište kao prostor slobode mišljenja, izražavanja i pogleda čime se omogućuje publici sloboda smijeha, zabave, promišljanja i niza drugih emocija. "Najveću slobodu ima lutka s apsolutnim slobodarskim iskazom. Ona u svom kazališnom prostoru može sve", rekla je Lupi Alvir.

Prva premijera u sezoni bit će "Pčelica Maja" autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz po motivima romana Waldemara Bonselsa, 28. listopada. Redateljica je Renata Carola Gatica. Ravnateljica GKL rekla je da ovom predstavom žele poručiti djeci da je važno biti samostalan i odvažan, poput naslovnog lika. Uz to, priča govori o postizanju ciljeva samostalno, ali i uz pomoć prijatelja, navela je.

U studenom će se premijerno izvesti "Tončić Petešić" prema popularnoj slikovnici Vjekoslave Jurdane. Dramaturginja je Vedrana Balen Spinčić, a redatelj Serđo Dlačić. Predstava pripovjednog kazališta njeguje zavičajnu baštinu i čakavicu. Mobilna je predstava te će se moći izvoditi na brojnim gostovanjima. Posljednja premijera sezone je "Trnoružica" talijanskog redatelja Mattea Spiazzija. On u njoj istražuje što se događalo tijekom stogodišnjeg sna nakon Trnoružičinog uboda o vreteno, o čemu su likovi sanjali i kakve su se promjene u svijetu dogodile, rekla je Lupi Alvir.

Najavljene i radionice namijenjene predškolcima koje zanima izrada lutaka

Uz nekoliko dosadašnjih radionica, priredit će se dvije nove, "Šareno more", namijenjeno predškolcima koje zanima izrada lutaka, te "More priča", za niže razrede osnovne škole, u kojoj se djeca uče stvoriti priču i predstaviti je kroz predstavu.

Pročelnik odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ustvrdio je da je ovo kazalište jedna od najvažnijih riječkih ustanova u kulturi jer je potpuno posvećeno uvođenju djece u kazalište i kulturu općenito. Vrijednost GKL sada je i u aktivnom stvaranju programa Dječje kuće, naveo je.

Istaknuto je da je GKL u prvih šest mjeseci 2022. godine imao 18.045 gledatelja i sudionika drugih programa, a to je više nego u cijeloj 2021. godini.