PREDSTAVA U BOLNICI

Kazališna adaptacija Coelhove 'Veronike' u Vrapču

08.09.2017 u 23:47

Bionic
Reading

Psihijatrijska bolnica Vrapče ugostila je 3. rujna kazališnu družinu Studio 9 koja je u prostorijama bolnice predstavila svoj umjetnički rad - dvosatnu završnu izvedbu kojoj je prethodio dvogodišnji masterclass glumačkih tehnika M. Čehova i S. Meisnera

Pod pedagoškim i kreativnim mentorstvom američkog glumca, redatelja i osnivača Michael Chekhov Actors Studija iz Bostona, Scotta Fieldinga, deseteročlani glumački ansambl adaptirao je roman Paula Coelha 'Veronika je odlučila umrijeti'. Priča je to o djevojci Veroniki koja se, nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva, probudi u psihijatrijskoj ustanovi. 

Coelhova knjiga svjetski je bestseller koji propitkuje značenje 'ludila' i pojedince koji se ne uklapaju u postojeće obrasce koje društvo smatra 'normalnima'. Istražuje život i smrt, ludilo, očaj, oslobođenje i konformizam, a sam autor za knjigu kaže kako je to 'roman o prihvaćanju svojih različitosti'.

Kroz izvedbu se, među ostalim, glumci bave pitanjima egzistencije, slobode, pripadnosti, pitanjima vlastitog identiteta, granica koje nameće društvo, životnog poziva, društvenim prihvaćanjem, filozofskim pitanjima, otvaraju religijske i duhovne teme.

Adaptacija Coelhove 'Veronike' u Vrapču Izvor: Promo fotografije / Autor: Petar Varat

Umjetnička organizacija Studio 9 osnovana je početkom godine te okuplja glumce, redatelje, dramske pedagoge, umjetnike i entuzijaste koji žele stvarati i propitkivati granice u glumi i umjetničkom izražavanju, kao i pomicati vlastite. 

Redatelj i umjetnički mentor, Scott Fielding, inače je međunarodno nagrađivani redatelj, a zapažen je njegov rad u zemljama regije. Njegova je produkcija John Cage Musicircus / House Full of Music nagrađena za najbolju izvedbu godine u Beogradu, dok je produkcija 'Tri sestre' osvojila titulu najbolje predstave u Bosni i Hercegovini. Radio je predstave u Sloveniji, Makedoniji, a režirao je i za zagrebački ZKM.