KAO U BANDIĆEVIM ZLATNIM DANIMA

Zoran Janković šesti put uzastopce rasturio na izborima u Ljubljani: Uz ćevape, burek i kranjske slavilo se do sitnih sati

21.11.2022 u 11:29

Bionic
Reading

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je na čelu tog grada već 16 godina, ostvario je još jednu uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima. U prvom krugu osvojio je oko 62 posto glasova te debelo iza sebe ostavio konkurente Natašu Sukič iz stranke Ljevica (nešto manje od 10 posto) te konzervativnog aktivista Aleša Primca (oko 7 posto)

Kako na naslovnici konstatira dnevni list Dnevnik, birači su tako pretvorili Jankovića u nekretninu, iako njegova lista ovoga puta neće imati tako premoćnu većinu u gradskom vijeću te će za lokalne projekte morati tražiti podršku Pokreta Sloboda, vodeće stranke na nacionalnoj razini. Janković pak kaže da se o koaliciji već prije izbora dogovorio s premijerom Robertom Golobom, tako da tu ne bi trebalo biti problema.

Dugogodišnji gradonačelnik je u prošlom mandatu imao komotnu većinu u 45-članom Gradskom vijeću s 24 vijećnika. Ovoga puta se projicira da će imati 18 vijećnika. Slijede Pokret za slobodu s osam mandata, SDS sa šest i Ljevica s četiri mandata. NSi bi trebao zadržati dva mandata, a socijaldemokrati također dva mandata. Manje stranke - Glas za djecu i obitelj, Lista sport i zdravlje, Piratska stranka Slovenije, SLS i Vesna – Zelena stranka trebale bi imati po jedan mandat.

  • +2
Zoran Janković s Robertom Pešutom Magnificom Izvor: Cropix / Autor: Leon Vidic/DELO

Atmosfera u Jankovićevom stožeru u nedjelju navečer bila je prava adventska, kao u zlatnim danima Milana Bandića. Svježe pečene kranjske kobasice, ćevape i tople bureke osigurao je Jankovićev prijatelj i poznati ljubljanski ugostitelj Husko Hajdarpašić. U specijalitetima Slovenije i Balkana uživali su i poznati glazbenici i sportaši, a među prvima je došao čestitati Robert Pešut Magnifico.

'Vidim Jankovića kao spasitelja Ljubljane. Ovdje sam rođen i znam kakva je Ljubljana bila nekada, kakva je danas i što će najvjerojatnije biti u budućnosti. On je u najvećoj mjeri zaslužan za to. Sretan sam što ima volje nastaviti s ovim poslom, još se nije umorio od toga i ima tu iskru u očima', za 24ur kaže Pešut, već godinama zadnji na Jankovićevoj listi, bez ambicija za izbor u gradsko vijeće.

Državna agencija STA pratila je događanja u Jankovićevom stožeru Izvor: Društvene mreže / Autor: STA

Došao ga je podržati i Zlatan Čordić Zlatko, reper koji je Sloveniju tijekom pandemije koronavirusa sablažnjavao svojim antivakserskim aktivizmom. 'Kad su me javno linčovali, on me jedini, uz Matjaža Hanžeka, nije ostavio u toj špilji. Vašem kolegi rekao je da sam njegov državljanin', podsjeća Zlatko.

Okupljanje u Jankovićevom stožeru uveličao je i bivši slovenski nogometni reprezentativac Sebastjan Cimirotič, a koji kaže da 'iz razgovora sa strancima zaključuje da je Ljubljana svakim danom sve ljepša i sofisticiranija'.

Janković je, inače, posljednjih mjeseci u financijskim problemima nakon što je slovenska porezna uprava (FURS) upisala hipoteku na njegovu obiteljsku kuću kako bi osigurala naplatu potencijalnog duga od 335.000 eura nastalog poreznom utajom, za koju su bili osumnjičeni njegovi sinovi Damjan i Jure, a prvi od njih zbog toga je proglasio osobni stečaj. Ljubljanskom gradonačelniku ovo nije prvi susret s poreznom upravom - već ga je istraživala zbog slučaja iz 2004., kad je bio direktor Mercatora i stekao 47.000 dionica tog velikog trgovačkog lanca, a onda te dionice u više koraka i različitim transakcijama fiktivno prebacivao na sinove i sebi bliske tvrtke kako na konačnu prodaju dionica britanskom fondu Altima Partners 2012. godine ne bi morao platiti porez kao privatna osoba, pisao je Siol. Iako je zbog toga kazneno prijavljen te procesuiran, protiv Jankovića nikad nije donesena nijedna inkriminirajuća pravomoćna presuda.