VLADIMIRA SPINDLER

'Kamo su nestale žene koje su inspirirale umjetnike?'

01.03.2013 u 10:36

Bionic
Reading

Peta samostalna izložba zagrebačke fotografkinje pod nazivom 'Prijateljice i ja' otvara se u petak, 8. ožujka, u galeriji Velvet u 20 sati

Umjetnica Vladimira Spindler (1976) predstavlja novi pogled na dugogodišnja prijateljstva. Nakon prethodne izložbe nazvane 'Razglednice djetinjstva', u kojoj se odlučila prikazati fragmente odrastanja svoje dvoje djece, fotografkinja se ponovno bavi intimnim ispovijedima, koje ovaj put stavlja i u širi društveni kontekst.

Za novu seriju fotografija pod nazivom 'Prijateljice i ja', inspiraciju je pronašla u pomalo razočaravajućoj svakodnevici, u kojoj, kaže, već godinama svjedoči poražavajućoj prezentaciji žena u javnosti. Želja joj je pokazati zanemarenu stranu ženstvenosti i senzualnosti te istaknuti žene kao inspiraciju u umjetnosti.

'Stalno se pitam gdje su nestale žene u onom nekadašnjem smislu, kada su mnoge inspirirale umjetnike. Možda ponajviše slikare. Neki su ih voljeli, a neki su ih voljeli i mrzili istovremeno, no one su ipak bile inspiracija. Moj bitak je romantičan i rođena sam prekasno. Način na koji se danas prezentira žena meni je prilicno plitak. Istina je da smo se izborile za takozvanu ravnopravnost, no češće smo tabloidizirane kao 'roba'.

Svijet se promijenio, s jedne strane bombardiraju nas informacijama, koja žena je što obukla, ili nam podastiru užase koji se događaju u svijetu. Žena, je mnogo, mnogo više od toga. Imamo razne uloge, velike angažmane prema obitelji, uz to se trudimo biti i poslovno uspješne i nosimo veliki teret. Muze su zaboravljene. Ja ih nisam zaboravila. One postoje i to sam htjela pokazati na sljedećoj izložbi', kazala je autorica.

Vladimira Spindler ima status slobodne umjetnice, a za novine fotografira od 1998. godine. Bila je dugogodišnja fotografkinja dramskog kazališta Gavella i surađivala je u raznim časopisima (Tjednik, Mila, Cosmopolitan, Elle, Globus) te na brojnim projektima izrade CD-a za različite glazbenike poput Olivera Dragojevića, Lee Dekleve, Kristijana Beluhana, Antonije Šole, Mayalesa. Proteklih sedam godina stalna je suradnica Glorije IN i Glorije.