PROJEKT MUZEJA GRADA ZAGREBA

Kako su nekad izgledali Trešnjevka, Dubrava i Maksimir? Pogledajte sjajne stare fotografije zagrebačkih kvartova

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 28.10.2019 09:42
  • Objavljeno 24.10.2019 u 19:53
Naselje za zaposlenike tvornice Rade Končar, sredina 1950-ih godina, Končar Elektroindustrija d. d.

Naselje za zaposlenike tvornice Rade Končar, sredina 1950-ih godina, Končar Elektroindustrija d. d.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MGZ

Muzej grada Zagreba obilježava desetu godišnjicu projekta 'Zagrebački kvartovi', započetog izložbom o novozagrebačkom Trnskom. U njenoj pripremi radili su terenska istraživanja, istraživanja novina, časopisa i arhivskog gradiva te su prikupili fotografije i razgovarali sa stanovnicima kvarta, a prokušani metodološki obrazac primijenili su u osmišljavanju i organizaciji kasnijih studijskih izložbi posvećenih ostalim zagrebačkim kvartovima. Među njima dosad su tako predstavili još i Dubravu, Maksimir, Trešnjevku i Trnje, a projekt namjeravaju nastaviti dalje te pokrenuti i virtualni muzej

'Dosad smo snimili stotinjak sjećanja Zagrepčana iz brojnih zagrebačkih kvartova, a u izložbama smo objedinili fotografije iz dvjestotinjak obiteljskih albuma te iz nekoliko desetaka javnih zbirki', kaže voditelj i autor projekta 'Zagrebački kvartovi' Kristian Strukić.

  • +2

10 godina 'Zagrebačkih kvartova'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MGZ

U proteklih deset godina održali su pet izložbi, 'Pola stoljeća Trnskog – priča jedne generacije'' (2010.), 'Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada' (2012.), 'Maksimir – povijest i kvartovski simboli' (2014.), 'Trešnjevka – prostor i ljudi' (2017. – 2018.) i 'Trnje – prostor i ljudi' (2018.).

  • +7
  • +4

Trešnjevka - prostor i ljudi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Državni arhiv u Zagrebu

'Studijske izložbe nastoje posjetiteljima predstaviti kvartove i stanovnike spajajući pogled izvana (prostorni razvoj, izgradnja, društveni život, privreda, svakodnevica) s osobnim iskustvom. Interaktivan pristup, u kojem sjećanja pojedinaca i fotografije iz obiteljskih albuma postaju važnim sadržajima scenarija izložbi, doprinosi otvaranju i povezivanju Muzeja s građanima. Priče ispričane iz perspektive stvarnih aktera na izložbe prenose djelić atmosfere kvartovske svakodnevice te pružaju pogled iznutra', objašnjava Strukić koji najavljuje i pokretanje virtualnog muzeja projekta 'Zagrebački kvartovi' u kojem će se dio materijala prikupljenog u proteklih deset godina Projekta moći pogledati i online.

Trnje - prostor i ljudi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MGZ

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!