IZLOŽBA U HDLU

Kako se mijenjala funkcija sobe

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.10.2012 13:01
  • Objavljeno 24.10.2012 u 13:01
Time for Revolussion_Nasan Tur

Time for Revolussion_Nasan Tur

Izvor: Promo fotografije / Autor: Goethe-Institut Kroatien

Izložba 'Berliner Zimmer' otvara se 25. listopada u 19 sati u zagrebačkom HDLU na Trgu žrtava fašizma. Izložba propituje promjenu funkcije sobe karakteristične za kuće krupne buržoazije u Berlinu početkom 20. stoljeća koja je povezivala prednji dio kuće za gospodu s onim stražnjim, za poslugu

Berlinska soba (Berliner Zimmer) je karakteristična za kuće krupne buržoazije u Berlinu krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Radi se o dugačkoj sobi koja je povezivala prednji dio kuće (onaj za gospodu) sa sporednim ili stražnjim prostorijama za poslugu. Koristila se kao primaća, dnevna i glavna soba te kao soba kojom se prolazilo do ostalih prostorija u kući. Funkcija sobe postupno se mijenja, na neki način ona se 'demokratizira', ali i dalje zadržava obilježje mjesta na kojem se susreću njeni stanari.

Berlin je oduvijek bio grad rasprava i proturječnosti, grad koji daje smjernice umjetnosti i mjesto je nastanka novih umjetničkih strujanja. Izložba predstavlja radove četrnaest umjetnika iz jugoistočne Europe, koji žive i rade u Berlinu. Njihove fotografije, instalacije, skulpture i videoradovi na različite načine odražavaju dijalog umjetnika sa starom i novom domovinom, kao i napetost između sadašnjosti i prošlosti. 'Berliner Zimmer' predstavlja međuprostor trajnog prijelaznog stanja između dvaju svjetova, koji je glavna tema njihovih radova.

Ova putujuća tematska izložba nastala je suradnjom Makedonskog muzeja za suvremenu umjetnost iz Soluna i Goethe Instituta iz Soluna i prvi je put održana u Solunu u travnju 2011. te je okupila djela deset umjetnika koji žive i rade u Berlinu, a dolaze iz jugoistočne Europe. Nakon Soluna izložba je gostovala u Bukureštu, Sarajevu i Beogradu, gdje su joj se priključili novi umjetnici. Tako se u Zagrebu izložbi pridružuje Anita Šurkić sa svojim radom 'Die Baustelle' te Vladimir Mitrev iz Bugarske s radom 'Illegal'.

Izložba okuplja radove četrnaest umjetnika: Silva Agostini (Albanija), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), Šejla Kamerić (Bosna i Hercegovina), Kristina Leko (Hrvatska), Milovan Destil Marković (Srbija), Vladimir Mitrev (Bugarska), Dan Mihălţianu (Rumunjska), Tanja Ostojić (Srbija) i David Rych (Austrija), Yorgos Sapountzis (Grčka), Anita Šurkić (Hrvatska), Evanthia Tsantila (Grčka), Nasan Tur (Turska), Mariana Vassileva (Bugarska).

Kustosica izložbe je Birgit Hoffmeister, kokustosica Iva Kovač, a na otvorenju će uz njih biti prisutni umjetnici Kristina Leko i Anita Šurkić te Dan Mihălţianu i Vladimir Mitrev.

Izložba ostaje otvorena do 14. studenoga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi