RIJEKA I DELTA

Kako je na natječaju prošla najvrednija hrvatska parcela?

22.01.2014 u 13:58

Bionic
Reading

Rezultati natječaja za riječku Deltu objavljeni krajem prošle godine i dalje izazivaju reakcije javnosti. Na natječaj je pristiglo 56 radova, a Ocjenjivački sud jednoglasno je donio odluku o dodjeli tri jednakovrijedne prve nagrade i to projektima autora Studio 3LHD te njiric+ arhitekti iz Zagreba i Porticus iz Splita. Natječajem se pozabavio urbanist i publicist Slavko Dakić čiji tekst donosimo u cijelosti

Delta je, kako je to napisao Idis Turato, srce Rijeke(„Delta je srce moga grada, Delta je više od mjesta“). Iako veličinom skromna, Delta je po energetskim svojstvima najvrednija hrvatska „parcela“. Međutim, urbani kapaciteti te najvrednije hrvatske „parcele“ rješavali su se u natječaju neenergetskim metodama i alatima. A Delta je, naprotiv,prostor za istinska demonstraciju „urbanizma“ s modernizacijskim strategijskim nakanama, procedurama i instrumentima. Bilo kakva ozbiljna elaboracija Delte može dati rezultat samo kad se ona (uvjetno) kao dio, a Rijeka kao cjelina, korektno prosude u međusobnom odnosu.

Jer Delta nije parcela koja sadrži samo „ekonomiju kvantitete“, nego točka „koncentracije energije“. Programirana s razumijevanjem ona može i treba podići vrijednost cjeline, same Rijeke.

No natječaj je tražio rješenje u posve apstraktnoj ekonomiji materijalne koncentracije u obliku intenzivnije gradnje, s ciljem provjere tržišnog potencijala. Te su količine posve nerealne, zato što je natječaj proveden u situaciji kad atraktivnost regije odvlači stanovništvo iz Rijeke i umanjuje investicijske kapacitete svih aktera unutar samoga grada. Upitna je i procedura, zato što se koristila forma anketnog natječaja koji je bio sve, samo ne to. Promašenost natječaja očitovala se nadasve u njegovoj ambivalentnosti: da je uistinu bio otvoren, imao bi šanse za barem djelomični uspjeh, ali zbog svoje rigidnosti dobio je ono što se i očekivalo: 300.000 m²iluzija.

Razumljivo je izostajanje ozbiljnih analiza i kritika tog natječaja. Uz znanje, za to nedostaju vrijednosni sustav i potrebni alati. Riječ je o proturječnom natječaju, s posve razumljivo velikim nerazumijevanjem karaktera i složenosti zadatka.Tako sam riječki gradski arhitekt govori kako se očekivalo više. No dobilo se upravo ono, što se moglo očekivati.Nije problem ni u tome, što je natječaj pripremljen za tzv. developere, omražene u Hrvatskoj.

Problem je, naprotiv, u tome što taj akterski svijet bolje od domaćina uočava generativnu snagu, energiju mjesta i regija, a shvaća i to, da se iza programa i rezultata natječaja kriju ili stagnacija ili povjerenje u proračunsko financiranje – sve u tradiciji hrvatske uplašenosti od investicijskih partnera.Rezultati natječaja otkrivaju i autorsku površnost ili slijepo podavanje trenutku besposlice.

PROČITAJTE CIJELI TEKST >>> Rijeka i Delta.doc