ČIŽMEK I FABIJANIĆ

Kako je arhitektura obilježila umjetnost Josipa Vanište?

10.06.2013 u 13:14

Bionic
Reading

U utorak, 11.lipnja u 17 sati u Prostoru za povremene izložbe MSU-a održava se zadnji u nizu ciklusa razgovora uz izložbu Josipa Vanište. Ovog put 'Suputnici i sugovornici' su Vaništini dugogodišnji prijatelji i suradnici Ivan Čižmek i Nenad Fabijanić

U zadnjem razgovoru iz ciklusu 'Suputnici i sugovornici', uz izložbu Josipa Vanište 'Ukidanje retrospektive', tema će se proširiti na arhitekturu koja je snažno obilježila Vaništinu osobnost i umjetničko stvaranje na svim područjima: od crteža, preko slika i instalacija do pisanja pisama i zapisa. Razgovor će se voditi s dvojicom arhitekata, dugogodišnjim Vaništinim prijateljima i suradnicima, Ivanom Čižmekom i Nenadom Fabijanićem.

Čižmeka uz Vaništu posebno vezuje projekt Kuće Gorgona, dok je Fabijanićeva najčvršća 'poveznica' s Vaništom srodno promišljanje prostora predstavljanja umjetnosti. Ne čudi stoga što upravo Fabijanić potpisuje arhitektonske i likovne postave nekoliko Vaništinih izložaba, pa tako i ove u Muzeju suvremene umjetnosti.

Ivan Čižmek, arhitekt, urbanist i grafičar, sudionik Novih tendencija, govorit će o edukaciji na Arhitektonskom fakultetu, o Gorgoni i društvu gorgonaša, o Vaništinoj disciplini pisanja pisama i posebno se osvrnuti na Vaništine crteže za Kuću Gorgona, te načine kako on taj problem razrješava kao arhitekt.

Nenad Fabijanić, jedan od 'Vaništinih đaka', sada redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu, koji na krajnje suptilan način dijalogizira s Vaništinim prostorom i svjetlom, vertikalama i horizontalama, šupljinama i prazninama, kroz šetnju izložbom 'Ukidanje retrospektive' pokazat će kako je o 'teškim temama' moguće napraviti lagani, lebdeći postav, te kako on doživljava ulogu arhitekta u osluškivanju prostora umjetnika.

Razgovor s Ivanom Čižmekom i Nenadom Fabijanićem, u prostoru Vaništine izložbe, moderira kustosica izložbe Nada Beroš