IZLOŽBA U GRETI

Kako Hrvati izgledaju kad emigriraju na Mjesec i Mars?

06.05.2016 u 12:10

Bog i Hrvati

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maša Barišić i Jurica Marković

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 9. svibnja u zagrebačkoj galeriji Greta otvara se izložba fotografija pod nazivom Bog i Hrvati kojom autori Maša Barišić i Jurica Marković ironično ilustriraju današnju društveno-političku situaciju.

Autori radovima ironiziraju i do granice apsurda ismijavaju situaciju u društvu u kojem živimo, imaginarno prikazujući hrvatski narod u emigraciji na Marsu i Mjesecu. Izložene fotografije donose maketama isceniranu priču u čijem su središtu Bog i Hrvati: nezadovoljan načinom vođenja hrvatske države, Bog u svojoj ljutnji kažnjava Hrvate olujom koja izaziva novo ledeno doba te uzrokuje iseljenje svih Hrvata iz Lijepe naše na Mjesec i Mars. Hrvati u emigraciji na Mjesecu otvaraju novo masovno turističko svetište, a na Marsu, koji se po novom zove Planet dr. Franje Tuđmana, podižu spomenik Tuđmanu.

Izložba Bog i Hrvati rezultat je fotografske vježbe 3. godine snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu pod nazivom Imaginarni pejzaži, a sastoji se od tri fotografije velikog formata 2,30m x 1,50m. Makete za projekt izradila je akademska slikarica Maša Barišić, dok fotografije potpisuje Jurica Marković.

Otvorenje izložbe je u 20 sati, a ulaz je slobodan. Izložba će biti otvorena do petka, 13. svibnja (svakim danom od 9 do 20 h).

Maša Barišić rođena je 1986. godine u Splitu. Školovala se u Engleskoj na Akademiji likovnih umjetnosti Lincoln, a završila je i školu za restauraciju drva u Italiji. Jurica Marković rođen je 1979. godine u Brežicama. Fotografijom se aktivno bavi pet godina, a posljednje tri studira snimanje i fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.