'SFERA' ZA TEORIJSKI RAD

Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena rezultirala je nagradom

08.05.2013 u 10:04

Bionic
Reading

Petra Mrduljaš Doležal dobitnica je nagrade SFERA za najbolji teorijski rad za djelo 'Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena'

Pitkom, čitkom i precizno napisanom knjigom, autorica je dala velik doprinos znanstvenom proučavanju epske fantastike 20. stoljeća. Knjiga je 2012. godine bila nominirana za nagradu Kiklop.

Knjiga će razveseliti čitatelje suvremene fantastike koji žele produbiti razumijevanje omiljenih djela, čitatelje koji žele produbiti svoje uvide i doživljaje u književnost i umjetnost općenito, a pokrpat će i velike rupe u teoriji fantastične književnosti na hrvatskome jeziku, koje nasušno nedostaje kako iz tipkovnica domaćih autora, tako i u prijevodima.

Petra Mrduljaš Doležal (Zagreb, 1979) diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu. 2010. godine stekla je doktorat iz teorije i povijesti književnosti. Prevodi beletristiku, a prijevode književnoteorijskih tekstova objavljivala je u mnogim časopisima.

Nagrade SFERA dodjeljuju se najboljim ostvarenjima iz područja SF-a i srodnih žanrova po prvi puta objavljenima i/ili prikazanima u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku u toku prethodne kalendarske godine.

Recenziju knjige možete pronaći na blogu Napredna inteligencija autora Aleksandra Žiljaka.

259827,127884,232108,222830