KONCERT ZA ŠUTEJA

José Carreras i prijatelji u Ciboni

19.11.2008 u 16:00

Bionic
Reading

Veliki humanitarni koncert za maestra Vjekoslava Šuteja i Zakladu Ana Rukavina na kojemu će nastupiti desetak najvećih opernih zvijezda današnjice predvođenih tenorom Joséom Carrerasom održat će se 19. prosinca u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagreb

Po primitku vijesti o bolesti maestra Vjekoslava Šuteja - Điđija kojemu je u rujnu ove godine dijagnosticirana akutna leukemija, slavni španjolski tenor José Carreras došao je na ideju o održavanju koncerta u Zagrebu. Njegova početna inicijativa pretvorila se u veliku humanitarnu akciju, u kojoj će sudjelovati svjetske zvijezde i sam maestro Šutej.

Osim Carrerasa, svoj nastup na koncertu zasad su potvrdili grčka mezzosopranistica Agnes Baltsa, američka mezzosopranistica Denyce Graves, američka sopranistica Andrea Gruber, albanska sopranistica Inva Mula i hrvatski bas-bariton Boris Martinović. Iako još nisu službeno potvrdili, očekuje se i dolazak hrvatske mezzosopranistice Renate Pokupić, rumunjske sopranistice Elene Mosuc, njemačke sopranistice Nadje Michael, bugarske sopranistice Svetle Vassileve te talijanskog basa Ruggiera Raimondija. Program koncerta bit će sastavljen od opernih arija i popularnih pjesama.

Repertoar su predložili izvođači u dogovoru s maestrom Šutejom, koji je insistirao da koncert protekne u vedrim tonovima. Svaki će pjevač izvesti dva do tri glazbena broja. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će Pavle Dešpalj, Ivo Lipanović, Ivan Repušić, Tomislav Fačini i Vincent Thomas. Organizator koncerta je Zagrebačka filharmonija, a suorganizator Koncertna direkcija Zagreb, dok su pokrovitelji Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb.