VANDALI U AKCIJI

Jezikoslovki Snježani Kordić pred stanom razbijen auto

16.08.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Pred zgradom u kojoj živi u Zagrebu, Snježani Kordić, jezikoslovki koja je tezom da su hrvatski i srpski jedan policentrični jezik uzburkala jezikoslovne i nacionalističke duhove u Hrvatskoj i Srbiji, zasad nepoznati počinitelj razbio je vjetrobransko staklo na automobilu

Automobil je razbijen prošlog vikenda, a vandalski čin prijavljen je policiji koja je u nedjelju obavila očevid. Razbijač se popeo na auto kako bi nogom polupao staklo i pritom ostavio vidljive otiske cipela na limariji.

Kordić želi zadržati kakvu-takvu anonimnost u Hrvatskoj nakon što je, kako tvrdi, primila brojna prijeteća pisma zbog svoje knjige 'Jezik i nacionalizam' u kojoj kritizira dobar dio domaće jezikoslovne zajednice.

Podsjetimo, u spomenutoj knjizi objavljenoj 2010. kod Durieuxa Kordić je pisala o kroatistici, razgradila mitove o jeziku i naciji, ukazala na učinke jezičnog purizma, a ono što je najviše uzburkalo strasti bila je teza o hrvatskom i srpskom kao jednom policentričnom jeziku kojim govori nekoliko nacija u nekoliko država, s prepoznatljivim nacionalno uvjetovanim razlikama, kao u slučaju engleskog, njemačkog, francuskog i drugih takvih jezika.
Znanstvenica koja je petnaest godina predavala na sveučilištima u Njemačkoj svoj je stav potkrijepila i dokazima, među kojima i onima o graničnoj zoni za uvrštavanje u isti jezik koja se nalazi između 75 i 85 posto međusobne razumljivosti, a hrvatski i srpski čak su znatno iznad tog postotka. Reakcije na knjigu i na preko trideset intervjua autorice bile su vrlo burne i u Srbiji.